Koordinaatit: 34°28′N, 69°8′E

Dar al-Aman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raunioitunut Dar al-Amanin palatsi.

Dar al-Aman (pers. ‏دارالامان‎, Dār-ol-Amān) on nykyisin Afganistanin Kabuliin kuuluva kaupunginosa sen keskustan lounaispuolella, joka rakennettiin kuningas Aman Allah Khanin valtakaudella 1920-luvulla Afganistanin uudeksi pääkaupungiksi. Paikalla aloitettiin useita suurimuotoisia rakennushankkeita, joita ei kuitenkaan koskaan viety niukkojen resurssien takia päätökseen. Myös maan hallinnollinen valtakeskus palautettiin vanhaan Kabuliin. Myöhemmin monet sen valmistuneista rakennuksista kärsivät suuria tuhoja Afganistanin sodissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha Kabulin ja Dar al-Amain välinen rautatie vuonna 1923.

Dar al-Amanin perusti Kabulin lounaispuolelle Afganistanin kuningas Aman Allah Khan 1920-luvulla. Nimi Dar al-Aman on eräänlainen sanaleikki. Arabiaksi se tarkoittaa "Rauhan taloa/aluetta", mutta samalla myös "Amanin taloa" rakennuttajansa mukaan.[1] Aman Allah tunnettiin suurimittaisista rakennushankkeistaan[2] ja Dar al-Amanista oli tarkoitus tulla Afganistanin uusi hallintokeskus. Dar al-Aman yhdistettiin Kabuliin kapearaiteisella rautatiellä[1] ja paikalle kaavailtiin suuriluontoisia rakennushankkeita, joista kaikki eivät koskaan valmistuneet. Joitakin paikalle valmistuneita rakennuksia olivat esimerkiksi ranskalaisen arkeologi A. Godardin suunnittelema suuri kaksikerroksinen Dar al-Amanin palatsi, jonka länsipuolella on Taj Begin palatsi.[2] Dar al-Amanin vanha kunnantalo on nykyisin Kabulin museo, jonka lisäksi paikalla oli nykyisin lähes kokonaan tuhoutunut parlamenttitalo. Paikalle rakennuttivat myös monet eri valtion viranomaiset ja hovin jäsenet.[3] Laajamittaiset suunnitelmat osoittautuivat kuitenkin lopulta suhteettoman kaalliiksi valtiolle, jonka taloudelliset resurssit olivat hyvin niukat.[1]

Afganistanin hallinnollinen keskus siirtyi jälleen vanhempaan Kabuliin Aman Allah kymmenvuotisen valtakauden jälkeen. Hänet kukistaneen Habib Allah Kalakanin lyhyen kauden aikana Dar al-Aman oli jonkin aikaa nimeltään Dar al-Habib ja vuosina 1930–1947 Dar al-Funun. Junaliikenne lakkautettiin ja monet lopuistakin valtion virastoista Dar al-Amanissa siirrettiin takaisin Kabuliin. Alueen rakennukset kärsivät mittavia vahinkoja myöhemmissä sodissa ja etenkin Afganistanin sisällissodan aikana. Monet niistä ryöstettiin ja tuhottiin. Joitakin on sittemmin myös korjattu. Uusi parlamenttitalo rakennettiin Intian tuella.[3]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Andrei Sergejeff: Afganistanin historia - Silkkitietä kulttuurien risteykseen, s. 219, 222. Gaudeamus Helsinki University Press, 2011. ISBN 978-952-495-219-4.
  2. a b Jonathan Lee: KABUL v. MONUMENTS OF KABUL CITY Encyclopædia Iranica. Viitattu 23.10.2021. (englanniksi)
  3. a b Ludwig W. Adamec: ”Darulaman (Dar al-Aman)”, Historical Dictionary of Afghanistan. 4. painos. The Scarecrow Press, 2012. ISBN 978-0-8108-7957-7. (englanniksi)