Alushousut

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naisten alushousuja.
Miesten pitkät alushousut
Miesten alushousuja.

Alushousut ovat housumainen alusvaate. Niitä käytetään suojaamaan päällyshousuja likaantumiselta sekä peittämään sukupuolielimet ja takamus häveliäisyys- ja soveliaisuussyistä. Alushousuja on useita erilaisia malleja sekä miehille että naisille. Alushousuja valmistetaan eri materiaaleista kuten puuvillasta, silkistä ja tekokuiduista. Miesten ja poikien alushousuja kutsutaan usein kansanomaisesti nimellä kalsarit tai kalsongit (ransk. caleçon). Naisten ja lasten alushousuja voidaan kutsua myös pikkuhousuiksi.

Useimmiten alushousut ovat lahkeettomat, mutta esimerkiksi boksereissa ja pitkissä alushousuissa on lahkeet. Myös naisten lantiohousuissa on lähinnä koristeena toimivat lahjeosat. Tyypillisesti alushousuihin kuuluu joustava vyötärönauha. Myös jalkojen aukoissa voi olla joustavuutta. Naisten alushousujen haarakiilassa on usein puuvillaa, jonka tarkoitus on imeä mahdollinen hiki ja valkovuoto itseensä ja tukea mahdollista kuukautissidettä tai pikkuhousunsuojaa. Naisten alushousuissa on usein koristeena rusetteja, kuvioita tai pitsiä; miesten alushousut tapaavat olla yksinkertaisempia ja koristelemattomia.

Vanhimmat tunnetuimmat alushousut ovat 1400-luvun lopulta peräisin olevat, Lengbergin linnasta Itävällan Tirolista löydetyt pitsistä ja pellavasta tehdyt naisten alushousut.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nurminen, Jussi: Itävallassa tehty pikkuhousulöytö hämmästyttää historioitsijoita 17.7.2012. Yleisradio. Viitattu 9.11.2012.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikinmäki, Maija-Liisa: Mitä hameiden alla: Naisten alushousujen käyttöön tulo Suomessa. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1967. }
  • Lönnqvist, Bo (suom. Kaisa Haatanen): Vaatteiden valtapeli: Näkymättömän kulttuurianatomia. Helsinki: Schildts, 2008.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alushousut.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.