Batisti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batist

Batisti on erityisen hienolankainen palttinasidoksinen kangaslaji.[1] Se valmistettiin aikaisemmin käsin kehrätystä pellavalangasta;[2] nykyisin siihen käytetään jonkin verran karkeampaa, koneella kehrättyä pellava- tai puuvillalankaa sekä synteettisiä kuituja.

Hienoa batistipalttinaa on perinteisesti käytetty erilaisten kirjontatöiden pohjakankaana. Siitä on valmistettu sisustuselementtejä, kuten liinoja sekä pieniä asusteita, kuten koristeellisia nenäliinoja, kalvosimia ja kauluksia.

Eräs batistityyppi on erittäin jäykkä ja kiiltäväpintainen lasibatisti, joka muistuttaa paljon organzaa. Alun perin rikkihapolla käsitellyssä kankaassa langat ovat sulautuneet kiinnityskohdissa toisiinsa niin, että ne eivät pääse siirtymään käytössä eivätkä pesussa. Lasibatistia on käytetty muun muassa tarjoiluesiliinoihin, pukujen koristeluun, naisten puseroihin ja käsitöihin.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hannelore Eberle, Hermann Hermeling, Marianne Hornberger, Roland Kilgus, Dieter Menzer, Werner Ring, suom. Pirjo Luoto ja Irma Boncamper: Ammattina vaate, s. 140. Alkuteos Fachwissen Bekleidung. WSOY, 2002. ISBN 951-0-26522-5.
  2. a b Lublin, J. ja Willny, H.: Kauppatavarat: Pukimet ja kudonnaiset. Helsinki: Tammi, 1948.
  3. Kaikki kankaista[vanhentunut linkki], Linnan-Kangas. Viitattu 21.6.2014.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.