Stringit
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Stringit ovat sekä naisten että miesten käyttämä alus- ja uimahousumalli. Se on pieni, kankainen tai nahkainen vaatekappale, jossa olennaista on jalkojen, yleensä pakaroiden, välistä kulkeva narumaisen ohut osa, joka on kiinni lanteiden ympäri kulkevassa osassa.[1] Stringien etuna on muun muassa saumojen näkymättömyys housujen läpi sekä vähäisempi hiostavuus, kun kangasta on vähemmän kuin perinteisimmissä malleissa.
Stringejä ei pidä sekoittaa tangoihin, joissa takakappaleen koko on tyypillisesti paljon isompi kuin stringeissä, ainoastaan sivuosat ovat kapeat.[1]
Alkuperä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Stringien kaltaiset vaatteet olivat ensimmäisiä ihmisen käyttämiä vaatteita. Stringit olivat alun perin miehille tarkoitettuja alusasuja.
Khoisanit, jotka ovat Kalaharin aavikon alkuperäiskansaa, käyttävät edelleen tällaisia vaatteita. Sana tanga on saatu heiltä ja se on käytössä sellaisenaan useissa laajalle levinneissä kielissä. Japanilaisten miesten fundoshi-stringit ovat 2 000 vuotta vanha keksintö. Samurait käyttivät niitä alusvaatteina sotavarusteissaan. Fundosheja käyttivät käytännössä kaikki japanilaismiehet toiseen maailmansotaan asti. Nykyisin niitä käytetään lähinnä uima-asuina.
Intiassa Shivan palvojat ja jotkin pyhät miehet ovat käyttäneet asua nimeltä Kowpeenam tai Langot (marathiksi लंगोट). Hindujumaluus Murugan kuvataan pukeutuneena asuun.
Sana stringit tulee englannin sanasta G-string. Nykyiset stringit olivat alun perin eksoottistenselvennä tanssijoiden käyttämä vaate, josta tuli muoti-ilmiö Etelä-Amerikassa, erityisesti Brasiliassa 1970-luvulla. Brasiliassa, jossa pakaroita tavallisesti korostettiin ja esiteltiin, stringeistä tuli uima-asumuoti. Uima-asujen takakappale oli niin kapea, että se saattoi mennä käyttäjän pakaroiden väliin, mistä syntyi stringien perusmalli. Toisaalta jo Louis Réardin vuonna 1946 suunnittelemien maailman ensimmäisten bikinien alaosa oli string-mallinen.[2]
Alun perin stringejä kutsuttiin Brasiliassa sanalla bundas. Englannissa käytetään sanaa thong (”hihna”) tai sanaa G-string, josta suomenkielinen nimitys ja foneettinen mukaelma stringit on tullut.
Nousu maailmalla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Stringit raivasivat 1980-luvun loppupuolella tiensä läntiseen maailmaan, ja ne tulivat yhä suositummaksi alusvaatemalliksi 1990-luvulle asti. Vuodesta 2003 lähtien stringit ovat olleet eniten myytyjä naisten muotituotteita. Stringien suosiota kasvatti niiden huomaamattomuus muodissa olevien ihonmyötäisten tai vaaleiden housujen tai hameen alta.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b Hannelore Eberle, Hermann Hermeling, Marianne Hornberger, Roland Kilgus, Dieter Menzer, Werner Ring, suom. Pirjo Luoto ja Irma Boncamper: Ammattina vaate, s. 220. Alkuteos Fachwissen Bekleidung. WSOY, 2002. ISBN 951-0-26522-5.
- ↑ http://www.bikiniscience.com/chronology/1945-1950_SS/LR4601_S/LR4601.html (Arkistoitu – Internet Archive)