Ali (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ali
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Michael Mann
Käsikirjoittaja Michael Mann
Eric Roth
Christopher Wilkinson
Tuottaja Michael Mann
Jon Peters
James Lassiter
Paul Ardaji
Säveltäjä Pieter Bourke
Lisa Gerrard
Kuvaaja Emmanuel Lubezki
Leikkaaja William Goldenberg
Lynzee Klingman
Stephen E. Rivkin
Stuart Waks
Pukusuunnittelija Marlene Stewart
Pääosat Will Smith
Jon Voight
Jamie Foxx
Mario Van Peebles
Ron Silver
Jeffrey Wright
Jada Pinkett Smith
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 25. joulukuuta 2001
Kesto Teatteriversio: 157 min
Ohjaajan versio: 165 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 107 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ali on vuonna 2001 ensi-iltansa saanut elokuva, jonka ohjasi Michael Mann. Elokuva kertoo nyrkkeilijä Muhammad Alin elämäntarinan ja pääosassa Alia näyttelee Will Smith. Elokuva sai kaksi Oscar-ehdokkuutta (Paras miespääosa: Will Smith, Paras miessivuosa: Jon Voight) ja tuotti maailmanlaajuisesti yli 87 miljoonaa dollaria ollen floppi verrattuna 107 miljoonan dollarin budjettiin.

Oliver Stone suunnitteli jo 1980-luvun lopulla elokuvaa Alista, mutta hanke ei toteutunut. Sen jälkeen elokuvaa suunnittelivat useat nimekkäät ohjaajat, kuten Barry Sonnenfeld ja Spike Lee, mutta lopulliseksi ohjaajaksi nousi Michael Mann. Elokuvassa Alia esittää Will Smith, joka valmistautui rooliinsa vuoden ajan nyrkkeilemällä, harjoittamalla lihaksiaan ja opiskelemalla islamin kulttuuria. Ali on sanonut, että Smith on ”ainoa henkilö koko maailmassa, joka voisi näyttää minulta ja näytellä minua”.[1] Elokuva sai ensi-iltansa 25. joulukuuta 2001.[2]

Vuoden 2002 Oscar-gaalassa Will Smith ja TV-toimittaja Howard Cosellia esittänyt Jon Voight olivat ehdokkaina parhaan miespääosan ja miessivuosan palkintoihin. Elokuva sai myös 22 muuta ehdokkuutta ja voitti niistä seitsemän: esimerkiksi Will Smith sai MTV Movie Awards -gaalassa parhaan miespääosan esittäjän palkinnon.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa, kun nimellä Cassius Clay (Will Smith) tunnettu nuori nyrkkeilijä voittaa Sonny Listonia (Michael Bentt) vastaan käytävän nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelun. Ennen ottelua hän oli ärsyttänyt Listonia jatkuvasti ja murtanut tämän itseluottamuksen.

Kun Cassius on voittanut maailmanmestaruuden, kutsuu Nation of Islam -järjestön johtaja Elijah Muhammad (Albert Hall) hänet puheilleen ja antaa hänelle kunnianosoituksena uuden nimen – Muhammad Ali. Samalla Alin ystävältä, Malcolm X:ltä (Mario Van Peebles) viedään toimilupa muslimisaarnaajana. Malcolm uhmaa tätä käskyä, ja Ali joutuu asettumaan ystäväänsä vastaan. Pian tämän jälkeen Malcolm ammutaan.

Ali puolustaa titteliään menestyksekkäästi muutamia kertoja, kunnes hänet kutsutaan asepalvelukseen Vietnamiin. Hän kieltäytyy astumasta palvelukseen, minkä takia hänet tuomitaan viiden vuoden vankeuteen ja hänen nyrkkeilylupansa viedään. Näin Ali menettää maailmanmestarin tittelinsä.

Yhtäkkiä kaikki Alin ystävät ja tukijoukot hylkäävät hänet, jopa Nation of Islam -järjestö, joka kieltää häntä enää harjoittamasta islamin uskoa. Ali kuitenkin päättää määrätietoisesti palata nyrkkeilyn maailmanmestariksi eikä lopeta islamin uskon harjoittamista. Sillä aikaa raskaansarjan maailmanmestariksi nousee Joe Frazier (James Toney), jonka Ali ilmoittaa voittavansa missä vain ja milloin vain. Hän matkustaa Philadelphiaan tapaamaan Frazieria ja ehdottaa tälle sopimusta: Frazier ilmoittaa haastavansa Alin titteliotteluun heti, kun Ali on voittanut Jerry Quarryn (Robert Sale) Georgiassa, jonka lait sallivat nyrkkeilyn ilman lupaa. Näin tapahtuu. Ali voittaa Quarryn, ja yleinen mielipide pakottaa korkeimman oikeuden perumaan Alin ottelukiellon. Nation of Islam ottaa Alin jälleen osaksi järjestöään, mutta sitä ennen Ali sanoo heille suoraan, mitä ajattelee tästä.

Ali häviää Frazierille pistein ottelun, joka on ensimmäinen tappio hänen urallaan, mutta alkaa heti suunnitella uusintaottelua. Ongelmana on kuitenkin, ettei Frazier halua otella häntä vastaan enää. Silloin Ali kuulee, että Frazierin on juuri käydyssä ottelussa tyrmännyt George Foreman (Charles Shufford), jota vastaan ottelu järjestyy heti.

Ottelu Foremanin ja Alin välillä käydään Zairessa. Ali voittaa kahdeksannessa erässä tyrmäyksellä ja nousee takaisin maailmanmestariksi afrikkalaisyleisön juhliessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Will Smith  Muhammad Ali  
 Jamie Foxx  Drew Bundini Brown  
 Jon Voight  Howard Cosell  
 Mario Van Peebles  Malcolm X  
 Ron Silver  Angelo Dundee  
 Jeffrey Wright  Howard Bingham  
 Mykelti Williamson  Don King  
 Jada Pinkett Smith  Sonji Roi  
 Nona Gaye  Belinda/Khalilah Ali  
 Michael Michele  Veronica Porsche Ali  
 Michael Bentt  Sonny Liston  
 Joe Morton  Chauncey Eskridge  
 Paul Rodriguez  tri. Ferdie Pacheco  
 Bruce McGill  Bradley  
 Barry Shabaka Henley  Herbert Muhammad  
 Albert Hall  Elijah Muhammad  
 James Toney  Joe Frazier  
 Giancarlo Esposito  Cassius Clay, Sr.  
 Laurence Mason  Luis Sarria  
 LeVar Burton  Martin Luther King, Jr.  
 David Cubitt  Robert Lipsyte  
 Charles Shufford  George Foreman  
 Robert Sale  Jerry Quarry  
 Candy Ann Brown  Odessa  
 David Haines  Rudy Clay / Rahaman Ali  
 Leon Robinson  Joe Smiley  
 David Elliott  Sam Cooke  
 Malick Bowers  Joseph Mobutu  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ali: The Lord of the Ring Time Magazine. 17.12.2001. Arkistoitu 30.10.2010. Viitattu 18.9.2010. (englanniksi)
  2. a b Ali Internet Movie Databasessa. (englanniksi)