Sam Cooke

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sam Cooke
Cooke vuonna 1963
Cooke vuonna 1963
Henkilötiedot
Syntynyt 22. tammikuuta 1931
Clarksdale, Mississippi
Kuollut 11. joulukuuta 1964 (33 vuotta)
Los Angeles, Kalifornia
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1950–1964
Tyylilajit R&B, soul, gospel, pop
Soittimet piano, kitara
Levy-yhtiöt Specialty, Keen, RCA
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Sam Cooke alun perin Sam Cook (22. tammikuuta 1931 Clarksdale, Mississippi11. joulukuuta 1964 Los Angeles, Kalifornia) oli merkittävä yhdysvaltalainen gospel-, rhythm and blues- ja soul-musiikin esittäjä ja lauluntekijä. Sam Cooke valittiin ensimmäisten muusikoiden joukossa Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1986. Cooke on yksi tärkeimpiä ja arvostetuimpia soul/r&b muusikoita Marvin Gayen ja Stevie Wonderin ohella sekä raivasi tällaisen musiikkityylin suosiota myös suuremman yleisön tietoisuuteen. Cooken tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa ”You Send Me”, ”Chain Gang”, ”Wonderful World”, ”Bring It On Home to Me” ja ”A Change Is Gonna Come”.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cooke aloitti uransa gospel-musiikin parissa kotikaupungissaan Chicagossa, ensin yhdessä sisarustensa kanssa ja sitten Highway QC's -nimisessä lauluyhtyeessä. Loppuvuodesta 1950 hänet valittiin maineikkaan, jo 1930-luvulla perustetun Soul Stirrers -lauluyhtyeen uudeksi solistiksi Cooken omiinkin esikuviin lukeutuneen R.H. Harrisin erottua yhtyeestä. Monet pitävät Cooken yhdessä Soul Stirrersin kanssa Specialty-merkille vuosina 1951-56 tekemiä levytyksiä hänen parhaana tuotantonaan.lähde?

Cooke oli jo 1950-luvun alkupuolella hyvin suosittu etenkin nuoremman mustan gospel-yleisön keskuudessa, mutta vähitellen hän alkoi kaivata suurempiin ympyröihin. Hänen ensimmäinen pop-singlensä ”Lovable” (Specialty, 1956) julkaistiin taiteilijanimellä Dale Cook, koska arveltiin ettei hänen gospel-yleisönsä olisi hyväksynyt maallisen musiikin esittämistä. Hämäys ei kuitenkaan onnistunut, ja tämän jälkeen Cooke levytti maallistakin musiikkia omalla nimellään. Suuri kaupallinen läpimurto tapahtui vuonna 1957, jolloin hänen ensimmäinen losangelesilaisella Keen-merkillä ilmestynyt hittinsä ”You Send Me” ylsi Billboard-lehden pop-listan ykköstilalle.lähde?

Ajalle tyypilliseen tapaan Cooken merkittävin tuotanto koostui pääasiassa singleistä. Hän saavutti vuosina 1957–65 yhteensä 29 top 40 -sijoitusta Billboardin pop-listalla ja tämän lisäksi useita muita rhythm & blues -listalla. Cooken suurimpiin hitteihin kuuluivat muun muassa ”Wonderful World”, ”Chain Gang”, ”Twistin' the Night Away”, ”Having a Party”, ”Bring It On Home to Me”, ”Another Saturday Night” ja ”Good Times”, jotka olivat kaikki myös hänen omia sävellyksiään.lähde?

Cooken alkuperäiset LP-levyt oli singleistä poiketen yleensä suunnattu valkoiselle viihdeyleisölle. Mainitsemisen arvoisia ovat kuitenkin muun muassa vuonna 1963 levytetty blues-vaikutteinen Night Beat ja vasta 1980-luvulla postuumisti julkaistu Live At the Harlem Square Club, joka poikkeaa tunnelmaltaan merkittävästi Cooken vielä eläessä julkaistusta valkoisen viihdeyleisön ehdoilla toteutetusta Live at the Copa -LP:stä.lähde?

Useimmista aikalaisartisteista poiketen Cooke pyrki saamaan uransa ja tuotantonsa omaan kontrolliinsa. Hän perusti yhdessä ystävänsä J.W.Alexanderin kanssa oman Kags Music -nimisen musiikkikustantamon ja myös oman levy-yhtiön SAR Recordsin, jolle pian levytti joukko sittemmin merkittävän uran luoneita artisteja, kuten Johnnie Taylor ja Bobby Womack (jälkimmäinen osana The Valentinos-yhtyettä). Cooken omat levyt julkaistiin kuitenkin vuodesta 1960 lähtien suurella RCA-merkillä. Vuonna 1963 Cooken uusi manageri Allen Klein neuvotteli hänelle uuden levytyssopimuksen, joka antoi hänelle poikkeuksellisen laajan taiteellisen vapauden.lähde?

Cooke kuoli vain 33-vuotiaana epäselvissä olosuhteissa. Vaikka tapaus on edelleen kiistanalainen, vaikuttaa todennäköiseltä, että hänet ampui losangelesilaisen Hacienda Motelin johtaja Bertha Franklin, jonka mukaan Cooke oli uhkaillut häntä ja hän oli toiminut itsepuolustukseksi. Oikeus katsoi tapahtuneen olleen justifiable homicide eli hätävarjeluksessa tehty tappo[1]. Tapahtuman ympärille on sittemmin kehitelty monenlaisia salaliittoteorioita.lähde?

Cooken kuoleman jälkeen julkaistiin vielä joitakin aiemmin levytettyä materiaalia sisältäviä singlejä, joista etenkin ”Shake”-hitin kääntöpuolena julkaistu varhainen protestilaulu, ”A Change Is Gonna Come”, on jäänyt elämään yhtenä mustien kansalaisoikeusliikkeen symboleista. Cooke oli jo eläessään tärkeä roolivaikuttaja monille mustille gospel- ja soul-muusikoille, ja hänen laulujaan on levitetty runsaasti myös rock-musiikin piirissä.lähde?

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Results for: justifiable homicide EUdict. Viitattu 9.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]