A Change Is Gonna Come

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”Shake (A) / A Change Is Gonna Come (B)”
Sam Cooke
Singlen ”Shake (A) / A Change Is Gonna Come (B)” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Ain't That Good News
 Nauhoitettu  21. joulukuuta 1963
 Julkaistu 22. joulukuuta 1964
 Formaatti 7" single
 Tuottaja(t) Hugo Peretti, Luigi Creatore
 Tyylilaji soul
 Kesto 03.12
 Levy-yhtiö RCA Victor

"A Change Is Gonna Come" on R&B/soullaulaja Sam Cooken kirjoittama, joulukuussa 1963 levyttämä ja seuraavana vuonna ilmestynyt kappale. Se ilmestyi "Shake"-singlen b-puolella laulajan kuoleman jälkeen loppuvuodesta 1964. Omana aikanaan "A Change Is Gonna Come" ei ollut niin suosittu kuin Cooken aiemmat hitit mutta se on myöhemmin kasvattanut arvostustaan.

Cooke kirjoitti kappaleen esiinnyttyään Durhamissa, North Carolinassa toukokuussa 1963 ja keskusteltuaan siellä järjestetyn mielenosoituksen osallistujien kanssa. Kappale sai vaikutteita myös Bob Dylanin laulusta "Blowin' in the Wind". "A Change Is Gonna Come" äänitettiin loppuvuodesta 1963 ja se ilmestyi Cooken maaliskuussa 1964 julkaistulla Ain't That Good News -albumilla sen kakkospuolen avausraitana. Helmikuussa 1964 Cooke esitti laulun Tonight Showssa, esityksestä ei ole jäänyt nauhoitusta. Singlena "A Change Is Gonna Come" julkaistiin vasta Cooken kuoleman jälkeen. "Shake"/"A Change Is Gonna Come" nousi parhaimmillaan singlelistalla sijalle 31 ja mustan musiikin R&B-listalla sijalle yhdeksän. [1]

Cooken kuoleman jälkeen "A Change Is Gonna Come" nousi afroamerikkalaisten 1960-luvun ihmisoikeusliikkeen eräänlaiseksi tunnuslauluksi ja sitä pidetään tekijänsä magnum opuksena.[2] Vuonna 2007 "A Change Is Gonna Come" lisättiin Yhdysvaltain kongressin kirjaston kansalliseen ääniterekisteriin (National Recording Registry)[3]. Rolling Stone -lehden vuoden 2004 kaikkien aikojen 500 laulun listalla kappale on sijalla 12.

»It's been a long time coming, but I know / A change is gonna come, oh yes it will»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]