Blowin’ in the Wind

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Blowin’ in the Wind”
Bob Dylan
Singlen ”Blowin’ in the Wind” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta The Freewheelin’ Bob Dylan
 B-puoli Don’t Think Twice, It’s All Right
 Äänitetty  9. heinäkuuta 1962, Columbia Recording Studios, New York
 Julkaistu elokuu 1963
 Tekijä(t) Bob Dylan
 Tuottaja(t) John H. Hammond
 Tyylilaji folk
 Kesto 02.48
 Levy-yhtiö Columbia Records
Bob Dylanin muut singlet
Mixed Up Confusion
1963
”Blowin’ in the Wind”
1963
The Times They Are a-Changin’
1965

”Blowin’ in the Wind” on Bob Dylanin vuonna 1962 säveltämä kappale, joka julkaistiin hänen The Freewheelin’ Bob Dylan -albumillaan vuonna 1963. ”Blowin’ in the Wind” on yksi Dylanin tunnetuimmista kappaleista.

”Blowin’ in the Wind” oli suuri harppaus eteenpäin Dylanin laulunteossa, sillä ennen sen kirjoittamista Dylan oli yleensä sitonut kappaleensa johonkin tiettyyn tapahtumaan. ”Blowin’ in the Wind” ei sen sijaan viittaa mihinkään tapahtumaan, mikä on kenties yksi syy siihen, että kappale on vielä vuosikymmenienkin jälkeen niin suosittu. Kappale käsittelee filosofisia kysymyksiä rauhasta, sodasta ja vapaudesta. Laulun teemat ovat yleismaailmallisia ja ajattomia.

Dylan sai innoituksen "Blowin’ in the Windin" kirjoittamiseen eräänä iltapäivänä huhtikuussa 1962, jolloin hän oli The Commons -nimisessä kahvilassa Greenwich Villagessa keskustelemassa ystäviensä kanssa politiikasta. Dylan alkoi kirjoittaa kappaleen sanoja paperille, ojensi kitaransa ystävälleen David Cohenille ja pyysi tätä soittamaan sointuja. Samana iltana hän esitti kappaleen ensimmäistä kertaa julkisesti Gerde’s Folk City -baarissa. Alun perin ”Blowin’ in the Wind” oli kaksisäkeistöinen, mutta pian laulun ensiesityksen jälkeen Dylan lisäsi näiden kahden säkeistön väliin kolmannen.

Lukuisat artistit Dylanin lisäksi ovat esittäneet tai levyttäneet kappaleen. Tunnetuimpia heistä ovat muun muassa folk-trio Peter, Paul and Mary, jotka saivat versiostaan Grammy-palkinnon, kantrikitaravirtuoosi Chet Atkins, folk-laulaja Judy Collins, soul-laulaja Sam Cooke, Etta James, Marlene Dietrich, Elvis Presley, Stevie Wonder, John Fogerty, Me First and the Gimme Gimmes ja Dolly Parton. ”Blowin’ in the Wind” soi myös Forrest Gump -elokuvassa (Joan Baezin laulamana).

Suomeksi kappaleen on kääntänyt Pertsa Reponen nimellä ”Tuulelta vastauksen saan”, ja sen ovat levyttäneet muun muassa Finntrio, Ritva Kopra, Marko Junnilainen ja Mestarit-kokoonpano.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]