Albert Calmette

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albert Calmette

Léon Charles Albert Calmette (12. heinäkuuta 1863 Nizza29. lokakuuta 1933 Pariisi) oli ranskalainen lääketieteilijä ja bakteerien tutkija, joka työskenteli Pasteur-instituutissa. Hän keksi tuberkuloosirokotteen, joka sisältää eläviä nautatuberkuloosibakteereita. Hän kehitti myös vastamyrkyn käärmeenpuremille.[1]

Calmette syntyi Nizzassa. Hän halusi laivaston lääkäriksi ja opiskeli Brestissä laivaston lääkintäkurssilla. Hän palveli Ranskan laivastoa Hongkongissa, missä tutki malariaa ja teki siitä väitöskirjansa vuonna 1886. Sieltä Calmette siirtyi Länsi-Afrikkaan, missä hän tutki malarian lisäksi unitautia ja aliravitsemuksen aiheuttamaa pellagraa.

Ranskaan palattuaan Calmette tutustui Louis Pasteuriin ja meni töihin tämän nimeä kantavaan instituuttiin. Calmette sai perustaa instituutin haaraosaston Saigoniin. Siellä hän tutki käärmeiden ja mehiläisten myrkkyjä ja vasta-aineita sekä alkuasukkaiden käyttämiä nuolimyrkkyjä kuten curarea. Hän organisoi isorokko- ja raivotautirokotteiden tuotannon ja tutki koleraa, oopiumia ja riisiä.

Calmetten merkittävin tieteellinen työ keskittyi tuberkuloosin tutkimukseen. Calmette-rokotteen antaminen vastasyntyneille alkoi Pariisissa 1921. Nykyisin tuberkuloosi on niin harvinainen, että Calmette-rokotteen haittoja pidetään länsimaissa riskiryhmiä lukuun ottamatta suurempina kuin sen hyötyjä.

Calmette valittiin Ranskan tiedeakatemiaan vuonna 1927.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Albert Calmette (englanniksi) Encyclopedia Britannica. Viitattu 27.12.2019.
  2. Albert Calmette, un pionner (ranskaksi) Institut Pasteur

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]