Albanian kuningaskunta (1928–1939)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albanian kuningaskunta
Mbretëria Shqiptare
Flag of Albania (1934–1939).svg Coat of arms of the Albanian Kingdom (1928–1939).svg
lippu vaakuna

Albanian Kingdom (1935).svg

Valtiomuoto Perustuslaillinen monarkia
Kuningas Zogu I
Pääkaupunki Tirana
Pinta-ala
– yhteensä 28 748 km² 
Väkiluku 1 003 097
Kielet Albanian kieli
Valuutta Frangi
Motto "Atdheu mbi te gjitha"
Kansallislaulu Hymni i Flamurit
Edeltäjä(t) Albanian tasavalta 1925–1928
Seuraaja(t) Albanian protektoraatti
Albanian kuningas Zogu I

Albanian kuningaskunta oli Albanian virallinen nimi vuosina 1928–1939. Kuningaskunnan ainoa kuningas oli Zogu I. Italian fasistinen hallitus kannatti kuningaskuntaa ja valtioiden välit olivat hyvät vuoden 1939 valtaukseen asti. Kuningas Zogu pakeni Italian miehitystä eikä nähnyt valtiotaan enää koskaan. Italia perusti maahan protektoraattinsa, joka pian vaihtui Saksan miehitysvaltaan. Miehittäjät nostivat valtaan kuningasmielisen Balli Kombëtar -puolueen ja sen johtajan Midhat Frashërin, mutta kuningas ei palannut maahan. Toisen maailmansodan loppupuolella Albanian työn puolue sai maan hallintaansa ja Albanian kuningaskunta hylättiin lopullisesti.

Zogun hallituskausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1928 Albanian parlamentti lakkautettiin ja Albaniasta tuli kuningaskunta. Zogu I:sta tuli Albanian kuningas. Maa sai välittömästi kansainvälisen tunnustuksen. Albanian senaatti lakkautettiin ja yksikamarinen parlamentti perustettiin. Kansalaisvapaudet pysyivät samanlaisina kun ne olivat olleet Albanian tasavallassa. Poliittiset vastustajat vangittiin ja tapettiinselvennä.

Kruunajaistensa jälkeen Zogu erosi Shefqet Vërlacin tyttärestä, jolloin Vërlaci lakkasi kannattamasta häntä. Zogulle oli kertynyt paljon vihollisia, jotka pyrkivät tappamaan hänet. Niinpä kuninkaan kannattajat riisuivat kaikki Albanian heimot aseista paitsi Matin ja Dibran heimot.

Vuosien 1929–1933 lamakaudella Zogu lainasi Italialta 100 miljoonaa frangia, mutta ei kyennyt maksamaan niitä takaisin. Rooma alkoi vaatia Albaniaa liittymään tulliliittoon Italian kanssa ja antamaan maan sokeri-, lennätin- ja sähkömonopolit Italian haltuun. Rooma vaati myös italian kieltä opetettavaksi Albanian kouluissa. Zogu ei suostunut vaatimuksiin.

Kesäkuuhun 1934 mennessä Albania oli tehnyt kauppasopimuksia Jugoslavian kuningaskunnan ja Kreikan kanssa. Italian yritys pelotella albanialaisia tuomalla laivastoa Albaniaan epäonnistui, koska Albania salli joukkojen rantautua vain aseistamattomina. Mussolini päätti lahjoa Albanian kolmella miljoonalla frangilla.

Italialaismiehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Albanian valtaus

Kun Saksa valtasi Itävallan vuonna 1938 ja vaati osia Tšekkoslovakiasta, päätti Mussolini vallata Albanian. Niinpä Italia antoi 25. maaliskuuta 1939 Albanialle uhkavaatimuksen, jossa vaadittiin maan liittämistä Italiaan. Kuningas Zogu ei hyväksynyt vaatimusta ja 7. huhtikuuta Mussolinin joukot valtasivat Albanian.

Kuningas Zogu perheineen pakeni Kreikkaan ja sieltä Lontooseen. Albanian parlamentti hyväksyi 12. huhtikuuta maan liittämisen Italiaan. Kuningas Viktor Emmanuel III:sta tuli myös Albanian kuningas ja Albanian kuningaskunnasta tuli Albanian protektoraatti. Italia pystytti Albaniaan fasistihallituksen, jota johti Shefqet Verlaci.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Albanian Kingdom (1928–39)