Geraldine Apponyi de Nagy-Apponyi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kreivitär Geraldine Margit Virginia Olga Maria Apponyi de Nagy-Apponyi (6. elokuuta 191522. lokakuuta 2002) oli Albanian kuningatar, kuningas Zogu I:n puoliso. Hänen kuninkaallinen nimensä oli Kuningatar Geraldina.

Suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningatar Geraldina syntyi Budapestissä, Unkarissa. Hän kuului Apponyin vanhaan aatelissukuun. Hänen isänsä oli kreivi Julius (tai Gyula) Apponyi de Nagy-Apponyi (1873–1924) ja äitinsä amerikanunkarilainen Gladys Virginia Stewart (1891–1947), jonka isä oli miljonääri Virginiasta. Geraldinen isoisä oli Ludwig (tai Lajos) Apponyi (1849–1909) ja äidinisä diplomaatti John Henry Stewart (1831–1892), joka palveli Yhdysvaltain konsulaatissa Antwerpenissä. Geraldinen vanhemmat tapasivat Pariisissa vuonna 1912 Itävalta-Unkarin suurlähetystön lounaspöydässä. He avioituivat vuonna 1914.

Kun Itävalta-Unkari hajosi, perhe muutti Sveitsiin. Vuonna 1921 he palasivat Unkariin. Kun Geraldinen isä kuoli, hänen äitinsä päätti muuttaa Ranskaan. Kun Geraldinen äiti meni naimisiin ranskalaisen upseerin kanssa, Geraldinen isän sukulaiset vaativat, että lapset muuttavat Unkariin saadakseen siellä koulutuksensa.

Albanian valtaistuin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

27. huhtikuuta 1938 Geraldine meni naimisiin Albanian kuninkaan Zogu I:n kanssa Tiranassa ja otti nimekseen Kuningatar Geraldina. Geraldine oli katolilainen ja Zogu I oli muslimi. Zogu I:n hallinto loppui, kun fasistinen Italia miehitti Albanian huhtikuussa vuonna 1939. Perhe muutti tilapäisesti Egyptiin, ja sieltä Englantiin. Englannista perhe muutti Yhdysvaltoihin 1950-luvulla ja jälleen myöhemmin Ranskaan. Zogu I:n kuoltua Ranskassa kuningatar Geraldine asui Kreikassa, Turkissa, Englannissa, Egyptissä, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Rhodesiassa ja Espanjassa, kunnes perhe lopulta muutti Etelä-Afrikkaan.

Zogu I:llä ja Kuningatar Geraldinalla oli yksi lapsi, kruununprinssi Leka Zogu (s. 1939). Vuonna 2002 Albanian hallitus kutsui Kuningatar Geraldinan ja Leka Zogun takaisin Albaniaan. Vaikka Kuningatar Geraldina suostui, hän silti vaati, että Leka Zogusta tulisi Albanian virallinen hallitsija. Kuningatar Geraldina kuoli vuonna 2002 87-vuotiaana Tiranassa.