Albanian protektoraatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albanian protektoraatti
1939–1943
Flag of Albania (1939–1943).svg Royal Coat of arms of Albania (1939–1943).svg
lippu vaakuna

Albanian Kingdom (1942).svg

Kuningas Viktor Emanuel III (1939–1943)
Kenraali-Kuvernööri Francesco Jacomoni (1939–1943),
Alberto Pariani (1943)
Pääkaupunki Tirana
Pinta-ala
– yhteensä 52 667 km² km² 
Väkiluku 1 701 463
Kielet Italia, Albania
Motto FERTselvennä
Kansallislaulu Hymni i Flamurit
Edeltäjä(t) Albanian kuningaskunta,
Jugoslavian kuningaskunta
Seuraaja(t) Albanian saksalaismiehitys

Albanian protektoraatti, joka tunnettiin myös nimellä Suur-Albania oli Italian kuningaskunnalle vuosina 1939–1943 kuulunut protektoraatti. Käytännössä kyseessä oli Italian ja Albanian unioniselvennä, jota johti Italian kuningas Viktor Emanuel III.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albanian valtaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Albanian valtaus

Huolimatta Albanian ja Italian pitkäaikaisesta yhteistyöstä Italia valtasi Albanian 7. huhtikuuta 1939, viisi kuukautta ennen toisen maailmansodan alkua. Albanian aseellinen vastarinta osoittautui tehottomaksi, ja lyhyen puolustuksen jälkeen maa miehitettiin. Niinpä 9. huhtikuuta Albanian kuningas Zogu I pakeni Kreikkaan.

Albaniasta tuli Italian kuninkaan Viktor Emmanuel III:n johtama protektoraatti. Albanian asevoimista tuli osa Italian armeijaa, ja italialaisia neuvonantajia sijoitettiin kaikkialle Albanian hallintoon. Italia hallitsi myös protektoraatin luonnonvaroja.

Albania oli historiallisesti ja kulttuurisesti tärkeä italialaisille nationalisteille, koska se oli pitkään ollut osa Rooman keisarikuntaa.

Albania sodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albania oli strategisestikin tärkeä Italialle, koska sen kautta Italia pystyi hyökkäämään Jugoslaviaan ja Kreikkaan.

Lokakuussa 1940 Italian–Kreikan sodan aikana Mussolini hyökkäsi Kreikkaan Albanian kautta. Kreikka teki vastahyökkäyksen ja onnistui valtaamaan osan Albanian protektoraatista. Huhtikuussa 1941 Kreikka antautui Saksan tekemän hyökkäyksen jälkeen, ja koko Albania palasi Italian haltuun. Italian suunnitelma Chamerian liittämisestä Albaniaan hyllytettiin suuren vastustuksen ja albaanien ja kreikkalaisten välisten erimielisyyksien takia.

Jugoslavian ja Kreikan valtauksen jälkeen Italia aloitti neuvottelut Saksan, Bulgarian ja Kroatian itsenäisen valtion kanssa rajoista. Huhtikuussa Mussolini halusi laajentaa Albanian rajoja muun muassa liittämällä Montenegron autonomisena alueena Albaniaan. Italian antautumisen jälkeen Albania siirtyi Saksan haltuun sodan loppuun asti.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albania ja Italia olivat tulliliitossa, joka poisti suurimman osan kaupankäynnin rajoituksista. Italian tullijärjestelmä otettiin käyttöön Albaniassa. Italia korvasi tullipolitikan muutoksesta aiheutuneet tappiot maksamalla Albanialle 15 miljoonaa lekiä joka vuosi.

Vuonna 1944 Albaniassa oli 430 yhdistystä ja teollisuusyritystä. Vuonna 1938 niitä oli 244 ja vuonna 1922 vain 71selvennä.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albaniassa oli 10 prefektuuria, joihin kuului yhteensä 30 ala-prefektuuria ja 23 kuntaa. Jokaista prefektuuria kontrolloi prefekti. Vuonna 1941 Albaniaan liitettiin kolme uutta prefektuurua Jugoslaviasta, jotka olivat Kossovo, Metohija ja Debar.

Aluejako vuonna 1941.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Italian protectorate of Albania (1939–1943)