Ajankohtainen kakkonen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ajankohtainen kakkonen
Ajankohtaisen kakkosen logo vuodelta 2002
Ajankohtaisen kakkosen logo vuodelta 2002
Tyyli Ajankohtaisohjelma
Kestoaika 50 minuuttia
Alkuperämaa Suomen lippu Suomi
Verkko Yle TV2
Esitetty 13. syyskuuta 1969 –
Tuotanto
Tuottaja(t) Reeta Kivihalme
Ohjaaja(t) Tea Helen
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Ajankohtainen kakkonen on vuodesta 1969 lähtien Yle TV2 -kanavalla esitetty makasiinityyppinen ajankohtaisohjelma. Ohjelmassa nähdään reportaaseja sekä haastatteluja ajankohtaisista aiheista. Sen lähetysaika on tiistaisin klo 21.00.

Ajankohtainen kakkonen on Suomen vanhin ohjelma lukuun ottamatta Yleisradion uutisia.

Ohjelmaa tehdään Tampereella ja sen tuottaa Reeta Kivihalme ja ohjaa Tea Helen. Ohjelman juontajina vaihtelevat Jyrki Richt, Salla Paajanen, Reeta Kivihalme, Timo Seppänen ja Satu Miettinen. Aiemmin sitä juonsi myös Pasi Toivonen.

Ajankohtainen kakkonen on osa Ylen uutis- ja ajankohtaistoimintaa, jonka vastaava päätoimittaja on Atte Jääskeläinen.

Yle ilmoitti lopettavansa Ajankohtaisen kakkosen vuodenvaihteessa 2015–2016.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Yleisradion ajankohtaisohjelma oli TV2-kanavalla nähty Viikon päivät, joka aloitti vuonna 1965. Neljä vuotta myöhemmin, kesällä 1969 TV2 perusti oman ajankohtaistoimituksensa.[2] Uuden toimituksen ensimmäinen suuri projekti oli Ajankohtainen kakkonen, jonka ensimmäinen lähetys nähtiin 13. syyskuuta 1969.[3]

Ensimmäisten ohjelmien sisältö koostui pääosin nauhoitetuista haastatteluista ja reportaaseista.[2] Ajankohtainen kakkonen alkoi tehdä reportaaseja puoluekokouksista kaudella 19711972.[2] 1970-luvun puolivälissä ajankohtaisohjelmaa toimitettiin nimellä Tasavallassa tapahtuu.[2]

Vanhoista Ajankohtaisen kakkosen toimittajista näkyviin asemiin mediamaailman ulkopuolelle ovat siirtyneet muun muassa kansanedustajat Antero Kekkonen ja Esko-Juhani Tennilä sekä Yleisradion pääjohtaja Arne Wessberg. Toimittaja Risto Heikkilä koosti toimitussihteerin ominaisuudessa ohjelmaa lähes 20 vuotta. Hänen seuraajiaan virassa ovat olleet muun muassa Erkki Saksa, Ilkka Saari ja Helena Itkonen.

Ohjelman tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajankohtaisella kakkosella on alusta asti ollut tunnuksenaan oma musiikkipätkä ja analogista tutkaa esittävä filmitunnus. Francis Lain säveltämään, Claude Lelouchin elokuvassa Mies ja nainen alun perin kuultuun kappaleeseen ”Aujourd’hui c’est toi” perustuvaa tunnusta on sovitettu uudelleen vuosien varrella, viimeksi vuoden 2012 alussa.lähde?

Tunnuskuvaa on uusittu vuosien kuluessa ja sitä varten on kuvattu uusi tutkakuva kolmeen kertaan formaatin muuttuessa.[4] Ensimmäinen, mustavalkoinen kuva on kuvattu sota-aluksella Upinniemen edustalla 1960-luvun lopussa.[4] Kuvassa näkyy alueen pikkusaaria. Sota-aluksen nimestä ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa. Toinen tutkakuva on kuvattu Aitolahden tutka-asemalla Teiskon lähellä.[4] Tätä kuvaa käytettiin 1970-luvun puolivälissä, kun Ajankohtaisen kakkosen tunnus tehtiin värillisenä. Tutkakuvaa on käsitelty, eikä siinä olevaa aluetta voi tunnistaa. Kolmannen kerran ohjelman tunnuskuva uusittiin 1980–1990-lukujen vaihteessa, jolloin kuvana käytettiin Pirkkalan lentokentän tutkakuvaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yle lopettaa Ajankohtaisen kakkosen - "Tietysti se aina kirpaisee" Ilta-Sanomat. 16.2.2015. Viitattu 26.2.2015.
  2. a b c d Ajankohtaisen kakkosen historiaa (Arkistoitu sivu) Yle. Viitattu 15.8.2015.
  3. Tervonen, Kaisu: Ajankohtaishistoriaa. Tv-maailma, 2.10.2009, nro 40, s. 2.
  4. a b c Ajankohtaisen kakkosen tunnus Kysy.fi. 25.1.2011. Helsingin kaupunginkirjasto. Viitattu 10.10.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]