Erkki Saksa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erkki Saksa (s. 17. huhtikuuta 1944 Teuva) on suomalainen toimittaja, joka teki lähes 40 vuoden uran Yleisradiossa vuodesta 1968 lähtien. Saksan toimittamia ohjelmia olivat muun muassa Rivit ja välit (sanomalehtikritiikkiä), Ajankohtainen kakkonen, Kiitos ajatuksesta - mietelause illan päätteeksi -sarja, Maailma sanojen vankina (mediakritiikkiä) -sarja ja Vapauden valtakunta -sarja (yhdessä Timo-Erkki Heinon ja Risto-Olavi Koskisen kanssa), jossa kyseenalaistettiin aikansa suuria talous- ja sosiaalipoliittisia ”totuuksia”. Saksa on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Saksa on luennoinut ja esitelmöinyt paljon muun muassa joukkotiedotuksen etiikasta, tutkivan journalismin menetelmistä, dokumentista ja todellisuudesta, rauhasta ja journalismista, EU:n haasteista journalismille sekä mediakritiikistä muun muassa Yleisradion, eduskunnan, Tampereen yliopiston, SSL:n, SAL:n, Päätoimittajien yhdistyksen, Suomen tiedottajien liiton ja erilaisten opintopiirien tilaisuuksissa.

Vuonna 1972 Saksa sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon osana Ajankohtaisen kakkosen työryhmää. Vuonna 1981 hän sai yhdessä Vesa Toijosen ja Eero Ojanperän kanssa Vuoden paras tv-ohjelma -palkinnon ohjelmasta Uurnilla tavataan. Maailma sanojen vankina -ohjelmasta Saksa ja työryhmä saivat Ylen Kouran kunniamaininnan vuonna 1993 ja toisen sijan vuoden parhaiden tv-ohjelmien Telviskisassa vuosina 1992 ja 1993. Saksa ja Maailma sanojen vankina -ohjelman työryhmä saivat Vuoden Kiila -palkinnon vuonna 1994[1][2] ja Journalistiliiton Sananvapauden kunniastipendin ja -miekan 1995[3]. Vuonna 1997 Saksa sai Suomen Mielenterveysseuran 100-vuotisjuhlapalkinnon tunnustuksena luovasta toiminnasta, joka on edistänyt mielen mahdollisuuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kiila Palkitut kiila.eu. Viitattu 23.4.2022.
  2. Vuoden kiila mediakritiikki- ohjelmalle Helsingin Sanomat. 28.10.1994. Viitattu 23.4.2022.
  3. Kuka journalisti ansaitsee Sananvapauden miekan? Suomen Kuvalehti. Viitattu 23.4.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]