Afro-Euraasia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afro-Euraasia, mukaan lukien siihen kuuluvat saaret.

Afro-Euraasia,[1] myös Afraasia,[2] Eurafraasia[2] tai Eufraasia[3] on termi, joka tarkoittaa Afrikan ja Euraasian yhdessä muodostamaa maapallon suurinta yhtenäistä maa-aluetta. Alueen pinta-ala on 84 980 532 neliökilometriä ja sen väkiluku on noin 5,7 miljardia ihmistä, mikä on 85 prosenttia maailman väkiluvusta. Afro-Euraasia tunnetaan myös ”Vanhana maailmana” erotuksena ”Uudesta maailmasta”, Amerikasta.

Afro-Euraasiaan on myös viitattu ”Maailmansaarena” esimerkiksi Halford Mackinderin kirjassa Geographical Pivot of History. Tähän termiin eivät sisälly alueeseen kuuluvat saaret.

Geologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geologisesti Afro-Euraasiasta on oletettu tulevan supermanner, kun Afrikka tulevaisuudessa yhdistyy Eurooppaan. Tämän on arvioitu tapahtuvan 600 000 vuoden kuluttua, jolloin Espanjan eteläkärki saavuttaa Afrikan. Kun tämä tapahtuu, Välimeri erottuu Atlantin valtamerestä. Afrikan ja Euroopan arvioidaan yhdistyvän täydellisesti 50 miljoonan vuoden kuluttua, jolloin Välimeri katoaa kokonaan ja syntyy uusia vuoristoja (joista voi tulla Alppien jatkoa).[4]

Jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisesti Afro-Euraasian katsotaan jakautuvan Afrikkaan ja Euraasiaan Suezin kanavan kohdalta. Euraasia voidaan jakaa edelleen Eurooppaan ja Aasiaan. Eräiden historiallisten jakojen mukaan alue voidaan jakaa myös Euraasiaan, Pohjois-Afrikkaan ja Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan.

Maantieteelliset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frank, Andre G.: ReORIENT: Global Economy in the Asian Age. University of California Press, 1998. ISBN 978-0520214743. (englanniksi)
  2. a b The University of California African Expedition: I, Egypt. American Anthropologist, New Series, Vol. 50, No. 3, Part 1 (Jul. – Sep., 1948), pp. 479–493. (englanniksi)
  3. Un espace: l’Eufrasie M@ppemonde. Viitattu 27.7.2017. (ranskaksi)
  4. Future World Scotese.com. Viitattu 27.7.2017. (englanniksi)