Abu Mus’ab al-Zarqawi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Abu Mus’ab al-Zarqawi (arab. أبو مصعب الزرقاوي‎, oikean nimen uskotaan olleen Ahmad Fadil al-Nazal al-Khalayla, arab. أحمد فضيل النزال الخلايله‎; 30. lokakuuta 1966 Zarqa, Jordania7. kesäkuuta 2006 Baquba, Irak) oli islamistisen terroristiryhmän Irakin al-Qaidan johtaja.[1] Yksi tai useampi al-Zarqawin nimeä käyttänyt henkilö otti vastuun useista erityisesti šiiamuslimeihin[2] kohdistuneista terroristi-iskuista, joissa epäillään kuolleen yhteensä jopa tuhansia siviilejä ja sotilaita. Ennen kuolemaansa ilmaiskussa al-Zarqawi oli etsintäkuulutetuin rikollinen Irakissa ja Jordaniassa.[3] Salanimi ”al-Zarqawi” tarkoittaa ”lähtöisin Zarqasta”, ”zarqalainen.”

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolleesta al-Zarqawista julkaistut kuvat.

Al-Zarqawi syntyi Zarqan kaupungissa 21 kilometriä Jordanian pääkaupungista Ammanista. Nuorena al-Zarqawi oli pikkurikollinen Jordaniassa, mistä lähti 1980-luvulla Afganistaniin taistelemaan neuvostojoukkoja vastaan. Palatessaan hänestä oli tullut radikaali islamisti. Hän vietti seitsemän vuotta vankilassa hankkeesta monarkian kaatamiseksi ja uuden kalifaatin perustamiseksi. Pian vapauttamisensa jälkeen hän lähti maasta. Jordaniassa hänet tuomittiin poissa olevana kuolemaan hyökkäyssuunnitelmista Ammanin Radisson SAS hotelliin. Tämän ajan al-Zarqawi vietti mahdollisesti Euroopassa, minkä jälkeen siirtyi Afganistaniin ja perusti koulutusleirin Heratin lähelle. Hänen uskotaan lähteneen Irakiin Yhdysvaltain vuoden 2001 ohjusiskujen jälkeen.

Lokakuussa 2002 kolme epäiltyä kertoi Jordanian viranomaisille al-Zarqawin aseistaneen ja maksaneen yhdysvaltalaisen avustustyöntekijän Laurence Foleyn salamurhan tämän kodin ulkopuolella Ammanissa. Al-Zarqawia syytettiin myös vuoden 2003 pommi-iskuista Marokossa Casablancassa ja Turkissa Istanbulissa. Yhdysvaltain joukkojen vuonna 2004 haltuunsa saaman kirjeen mukaan al-Zarqawin strategiana Irakissa oli hyökätä šiioja vastaan, mahdollisesti konfliktin synnyttämiseksi ja Yhdysvaltain läsnäolon vaikeuttamiseksi. Sama kirje vahvistaa Yhdysvaltain mukaan hänen toimineen yhteistyössä al-Qaidan kanssa. Al-Zarqawin veriset iskut myös etäännyttivät joitakin hänen kannattajistaan, ja hän oli joidenkin arvioiden mukaan siirtämässä toimintansa painopistettä ulkomaille.

Hän ilmestyi julkisuuteen aluksi Tawhid- ja Jihad-sissiryhmien johdossa, jotka liitettiin vuoden 2004 lopulla al-Qaidaan. Vuonna 2004 Tawhid ja Jihad saivat kuuluisuutta amerikkalaisten panttivankien mestausvideoilla. Al-Zarqawi ei itse esiintynyt julkisuudessa toisin kuin Osama bin Laden, ja tiedot hänestä ovat hajanaisia. Ensi kerran hänet nähtiin videolla huhtikuussa 2006.[4] Yhdysvallat väitti haavoittaneensa al-Zarqawia vuoden 2005 hyökkäyksessä ja tarjosi hänestä 25 miljoonan dollarin palkkion, saman verran kuin Osama bin Ladenista. Al-Zarqawin merkityksestä Irakin terrorismissa oli erilaisia näkemyksiä, ja Yhdysvaltojen on väitetty liioitelleen hänen asemaansa.[5][6]

Al-Zarqawin johtama ryhmä on ilmoittanut olevansa vastuussa myös 9. marraskuuta 2005 Jordanian Ammanissa hotelliin tehdystä pommi-iskusta, joissa kuoli 57 ihmistä. Al-Zarqawin mukaan hotellissa oli israelilaisia ja amerikkalaisia agentteja, mutta todellisuudessa uhrit olivat palestiinalaisia häävieraita.

Yhdysvaltojen mukaan hän oli vuonna 2003 Irakissa, mikä todistaisi Saddam Husseinin ja al-Qaidan välisen yhteyden. Saksassa kuulustellut Zarqawin solun jäsenet taas väittävät Zarqawin ryhmän koostuneen niistä jordanialaisista, jotka eivät halunneet liittyä al-Qaidaan.

CNN:n 15. joulukuuta 2005 julkaiseman uutisen mukaan Yhdysvaltojen sotilaat pidättivät hänet vuonna 2004, mutta vapauttivat myöhemmin, koska eivät tunnistaneet häntä.[7]

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Al-Zarqawi sai surmansa 7. kesäkuuta 2006 Yhdysvaltojen Bagdadin koillispuolelle tekemässä ilmaiskussa. Hänet tapettiin laserohjatuilla pommeilla.[8]. Iskun yhteydessä sai surmansa hänen avustajansa Abu Abdilrahman al-Iraqi sekä neljä muuta, joiden joukossa yksi nainen ja lapsi. Hänen kuolemaansa suhtautuivat myönteisesti ainakin Irakin uuden pääministeri Nuri al-Malikin hallitus, Yhdysvaltain presidentti George Bush ja Britannian pääministeri Tony Blair. Yhden asianosaisen poistumisen arveltiin kuitenkin vaikuttavan vain vähän Irakin väkivaltaan. Hänen seuraajakseen Irakin al-Qaidan johtoon nousi egyptiläinen Abu Ayyub al-Masri, joka tunnetaan myös nimellä Abu Hamza al-Mujahir.[9]

Talibanin mullah, šeikki Muhammad Omar ilmaisi osanottonsa Abu Mus’ab al-Zarqawin kuolemasta.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]