Zarqa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Zarqa (arab. الزرقاء‎, az-Zarqā', paikallisilla murteilla ez-Zergā tai ez-Zer'a, suom. Sininen) on kaupunki Jordaniassa Ammanin koillispuolella. Zarqa on 4 761 neliökilometrin laajuisen Zarqan kuvernoraatin (Muhāfazat al-Zarqā) pääkaupunki. Vuoden 2004 väestönlaskennan aikaan Zarqan kaupungissa asui 395 227 ja koko kuvernoraatissa 764 650 henkeä. Zarqa on toiseksi väkirikkain kaupunki Jordaniassa.[1]

Zarqa on Jordanian teollisuuskeskus, johon on keskittyneenä noin puolet maan teollisuudesta. Esimerkiksi kaupungin pohjoisosassa sijaitsee suurehko öljynjalostamo. Yli puolet sen väestöstä on kotoisin Länsirannalta, josta he pakenivat Kuuden päivän sodan jälkeen. Ilmasto on aavikkoinen.

6. syyskuuta 1970 PFLP kaappasi kolme New Yorkiin lentänyttä matkustajakonetta ja kolme päivää myöhemmin yhden Roomaan matkalla olleen, joista kolme lennettiin Dawsonin lentälle Zarqaan. Matkustajat vapautettiin ja koneet räjäytettiin 12. syyskuuta.

Al Qaida -johtaja Abu Musab al-Zarqawi oli kotisin kaupungista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas Brinkhoff: Jordan. Governorates; Cities & Urban Localities (Aineistolähteeksi ilmoitetaan Jordanian tilastokeskus (Department of Statistics, Jordan)) citypopulation.de. Viitattu 26.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]