AGM-65 Maverick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AGM-65 Maverick
AGM-65 Maverick MG 1382.jpg
Valmistushistoria
Valmistaja Raytheon
AGM-65:n osuma M-48 tankkiin.

AGM-65 Maverick on taktinen, lyhyen kantaman, ilmasta maahan ammuttava ohjus. Se soveltuu taktisten maa- ja merikohteiden, esimerkiksi panssarivaunujen tai merimaalina, kevyiden partioveneiden tuhoamiseen. Ohjusta valmistaa Raytheon. Maverick on laajassa käytössä ympäri maailman, arviolta 30 eri valtiolla. Yhdysvaltain ja Nato-maiden lisäksi käyttäjiin kuuluvat muun muassa Israel, Oman, Ruotsi, Uusi-Seelanti ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Maverickin ensimmäinen kehitysversio AGM-65A hyväksyttiin Yhdysvaltain ilmavoimien käyttöön elokuussa 1972. AGM-65A käytti kohteeseen hakeutumiseen optista, valo-kontrastista tekniikkaa. Seuraava huomattava kehitysaskel oli infrapunatekniikan käyttäminen AGM-65D-mallissa, joka mahdollisti toiminnan myös huonommissa sääolosuhteissa sekä hämärässä ja otettiin käyttöön 1983. AGM-65F on merimaalien ampumiseen suunniteltu malli. AGM-65G puolestaan käyttää raskaampaa taistelukärkeä, joka läpäisee kohteen puolustusta massansa avulla ennen räjähdystä. Maverick-ohjuksia on modernisoitu käyttämällä CCD-sensoreita maaliin hakeutumisen parantamiseksi, tämä malli tunnetaan merkinnällä AGM-65K.

Maverick-ohjus painaa mallista riippuen 208–302 kg, josta taistelukärjen osuus on 56 tai 135 kg. Kantama on parhaimmillaan 27 kilometriä, joka saavutetaan laukaisemalla ohjus korkealta. Maverick-ohjuksia voidaan yleensä kantaa useampia kappaleita.

Maverick-ohjus on ajoittain noussut esille keskusteluissa Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjien maataistelu-aseistuksen mahdollisesta hankinnasta. Yhdysvallat suostui vuonna 2008 myymään Suomelle niiden sijaan AGM-154 JSOW -liitopommeja.[1] Myöhemmin tuli myös myyntilupa kehittyneille JASSM-risteilyohjuksille.

Teknisiä tietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pituus: 2,49 m
  • Halkaisija: 300 mm
  • Kärkiväli: 710 mm
  • Moottori: kaksivaiheinen kiinteän polttoaineen rakettimoottori
  • Nopeus: 0,93 mach

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marcel van Leeuwen: Finland – F-18 Mid-Life Upgrade Program Aviationnews. 9.9.2008. Viitattu 2.9.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.