À Tout le Monde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”À Tout le Monde”
Megadeth
Singlen ”À Tout le Monde” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Youthanasia
 Nauhoitettu  1994
 Julkaistu helmikuu 1995
 Tuottaja(t) Dave Mustaine
 Tyylilaji heavy metal
 Kesto 04.28
 Levy-yhtiö Capitol
Listasijoitukset

Suomi Suomen virallinen lista: 12.[1]

Megadethin muut singlet
Train of Consequences
1994
”À Tout le Monde”
1995
99 Ways to Die
1995

À Tout le Monde on yhdysvaltalaisen heavy metal -yhtye Megadethin single, joka julkaistiin helmikuussa 1995. Kappale julkaistiin yhtyeen kuudennella studioalbumilla, Youthanasialla vuonna 1994. Kappaleen ovat säveltäneet Megadethin senaikaisen kokoonpanon jäsenet Dave Mustaine, David Ellefson, Marty Friedman ja Nick Menza. Single nousi ilmestyessään Suomen virallisen listan sijalle 12.[1]

Vuonna 2007 julkaistulla, yhtyeen yhdennellätoista studioalbumilla United Abominationsilla kappaleesta julkaistiin uusi versio À Tout le Monde (Set Me Free), jolla vierailee Lacuna Coil-yhtyeen solisti Cristina Scabbia.

Musiikki ja sanoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkikanava MTV sensuroi À Tout le Monden musiikkivideon, sillä siinä näytettiin ihmisiä hyppimässä hautoihinsa. Kanava ei myöskään suostunut esittämään sitä, väittäen kappaleen kertovan itsemurhasta. Dave Mustaine vastasikin välittömästi rakastamansa kappaleen saamaan kritiikkiin:

»Videon sensuroimista en käsitä. MTV palkitsee Kurt Cobainin vuoden miehen tittelillä ja kaikki, mitä kaveri jättää tapettuaan itsensä on viesti, jossa sanotaan helpoimman ratkaisun olevan se, että ampuu aivot pellolle. À Tout le Monde ei ole mikään itsemurhasta kertova kappale. Se kertoo siitä, kun ihmisen rakastama tai läheinen henkilö kuolee ja heidän suhteensa on päättynyt ennen toisen kuolemaa riitoihin, toivoo edesmennyt henkilö, että voisi sanoa läheisimmilleen vielä jotain ennen kuolemaansa. Joten tämä on pikemminkin kappale, jossa tulevalle vainajalle annetaan mahdollisuus sanoa viimeiset sanat rakkaimmilleen ennen kuolemaansa. Esimerkiksi, jos minulle annettaisiin mahdollisuus sanoa jotain ystävilleni kolme sekuntia ennen kuolemaani, sanoisin koko maailmalle ja kaikille ystävilleni rakastavani teitä kaikkia, mutta nyt minun on mentävä. Minun ei tarvitse sanoa mitään tyyliin "jään kaipaamaan" tai "odotan sinua", voin vain sanoa rakastaneeni jokaista lähimmäistäni.»
(Dave Mustaine)

Myös yhtyeen silloinen kitaristi Marty Friedman puhui kappaleen sanoitusten merkityksestä ja todellisesta sanomasta Huomenta Suomi -ohjelmassa yhtyeen Suomessa järjesteyn konsertin ja vierailun yhteydessä:

»Maallikolle meidän ilmeemme saattaa näyttää synkältä, mutta olemme itse asiassa ihan positiivisia hemmoja. Ei tämä ole niin raskasmielistä kuin voisi olettaa. Ei kappaleessa ole mitään itsemurhaviestiä tai vastaavaa. Jos kuuntelee sanoja, siinähän käytännössä kehotetaan antamaan kukat jollekin kun hän vielä elää eikä sen jälkeen kun hän on kuollut. Ihmisiä pitäisi kohdella kunnioittavasti ja ystävällisesti heidän eläessään sen sijaan, että heidän kuoltuaan hankkiin pramean kukkaseppeleen heidän haudalleen, eivätkä he edes näe sitä. Sen videon kanssa meillä oli paljon ongelmia Yhdysvalloissa, koska ihmiset eivät ymmärtäneet sen todellista sanomaa ja huumoria tai sitä mistä siinä todella on kysymys. Siinä on paljon toivoa - itse asiassa se käsittelee selviytymistä»
(Marty Friedman)

Kappaleen nimi À Tout le Monde on ranskankieltä, ja se tarkoittaa suomeksi lausetta "Koko maailmalle" tai "Kaikille". Kappaleen kertosäe, jossa lauletaan "À Tout le Monde, À tout mes amis, je vous aime, je dois partir" tarkoittaa suomennettuna "Koko maailmalle, kaikille ystävilleni, minä rakastan teitä, mutta minun on mentävä."

Yhdistäminen kouluampumiseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimveer Gill, mies Dawson Collegen kouluammuskelun takana oli Megadethin kuuntelija, ja syyskuussa 2006, samana päivänä ammuskelujen kanssa, Gill mainitsi kappaleen kirjoittamassaan blogissa VampireFreaks.com-verkkosivustolla Tämä sai Megadethin huonoon valoon, ja yhtyettä syytettiinkin siitä, että se oli saanut Gillin tappamaan yhden ja haavoittamaan 19 henkilöä, ja lopuksi tekemään itsemurhan.

»Se jätkä, joka meni Dawsonin collegeen ja teki tämän hirmuteon, oli ääliö. Paitsi myös hänen tekonsa oli väärin, myös se, että hän ottaa minun tekemän balladintapaisen kappaleen ja yhdistää sen tällaiseen tapahtumasarjaan. Tänä iltana haluan omistaa kappaleen niille, jotka menehtyivät ammuskelussa ja niille, jotka edelleen toipuvat tapahtumista. Gill oli pelkkä kusipää, joka ei todellakaan ollut tarpeeksi arvollinen olemaan Megadethin kuuntelija.»
(Dave Mustaine Montrealissa järjestetyssä konsertissa 27. syyskuuta 2006)

Vuoden 2007 versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11. kesäkuuta 2007 kappaleesta tehtiin uusi versio, À Tout le Monde (Set Me Free). Kappaleella vieraili italialaisen goottimetalliyhtye Lacuna Coilin laulaja Cristina Scabbia, jonka kanssa Mustaine jakoi kappaleen lauluosuudet.

Kappaleen kitarat on viritetty ns. standardivirityksellä, kun taas Youthanasialla julkaistun version kitarat oli viritetty puoli askelta alaspäin. Uusi versio on tempoltaan hieman nopeampi, ja versiolla soittava kitaristi Glen Drover soittaa soolon kappaleeseen musiikillisesti 4 tahtia kauemmin kuin alkuperäisessä versiossa soittanut Marty Friedman. Uusi versio kappaleesta on nykyisin kuunneltavissa Megadethin virallisella verkkosivustolla ja YouTubessa. Alkuperäisen version tapaan kuitenkin myös uusi versio kiellettiin MTV:llä, samasta syystä kuin alkuperäinenkin versio.

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USA-painos

  1. À Tout le Monde – 4.28
  2. Problems – 3.56
  3. New World Order – 3.25 (demo)

Hollannin painos

  1. À Tout le Monde – 4.28
  2. Symphony of Destruction – 5.32 (demo)
  3. Architecture of Aggression – 2.49 (demo)
  4. New World Order – 3.25 (demo)

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1995 singlejulkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2007 singlejulkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

+

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]