Yamaha DX7

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yamaha DX7 -syntetisaattori kotelossa

Yamaha DX7 on digitaalinen fm-syntetisaattori, jota valmisti Yamaha vuosina 19831986. DX7 oli ensimmäinen kaupallisesti menestyksekäs digitaalisyntetisaattori, ja rinnakkaismalleineen se on edelleen yksi kaikkien aikojen myydyimmistä syntetisaattoreista. DX7 oli myös yksi ensimmäisistä MIDI-laitteista ja vaikutti ratkaisevasti MIDI-standardin läpimurtoon. Yamaha DX7 oli 1980-luvulla yhdessä Rolandin TR-sarjan rumpukoneitten kanssa historian mullistavimpia sähköisiä soittimia.

DX7:n ääntä on kuultavissa lukuisissa eri yhtyeitten kappaleissa. Erityisesti DX7:n paljon käytetty kirkas, heleä pianoääni (E. Piano 1) on selvästi erotettavissa ja tunnistettavissa useista 80 -luvun ja monista uudemmistakin kappaleista, tosin viime vuosina yhä useammat soitinvalmistajat ovat jäljitelleet DX7:n "Rhodes" -pianosoundia enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Yamaha DX7:aa on käytetty laajasti kautta aikojen myös tuottamaan basson ääntä sekä erilaisia syntetisaattorisoundeja lukuisissa jazz- ja popmusiikin kappaleissa.

DX7:n perintö on yhä kuultavissa erityisesti populaarimusiikissa. Monet artistit ovat pitäneet alkuperäisen DX7:n kokoonpanossaan, vaikkakin nykyään on tarjolla lukuisia uusia kosketinsoittimia joista löytyy täysin vastaavanlaisia soundeja erilaisine variaatioineen.

Yamaha DX7 on suhteellisen vaikea ohjelmoitava ja sen täydellinen hallinta vaatii paljon perehtymistä. DX7 on monotimbraalinen eli sillä voi soittaa yhtä soitinääntä kerrallaan. Syntetisaattori on polyfonialtaan 16 -ääninen eli sillä voi soittaa 16 samanaikaista säveltä. Laitteessa on perinteiset MIDI -liitännät.

Analogisiin syntetisaattoreihin verrattuna DX7:n etuja olivat digitaalisen laitteen ohjelmoitavuus ja tarkkuus sekä äänen kirkkaus.

Esimerkkejä DX7:n soitinäänten käytöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.