Wikiprojekti:Suomenkielisen Wikipedian historia sadassa artikkelissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä sivulla listataan suomenkielisen Wikipedian artikkeleita ja aiheita, jotka ovat olleet omana aikanaan merkkipaaluja, saaneet suurta huomioita tai muuten vain muistettavia tapauksia. Listaa saa täydentää vapaasti, eikä sataa artikkelia ole pakko saavuttaa.

Projektin innoittaja esimerkiksi

Katso myös Wikipedia:Aikajana.

Artikkeli Otsake Perustelu
Kaskinen Vanhin artikkeli Vanhin tietokannassa oleva artikkeli, luotu kesäkuussa 2002 [1].
Euroopan unioni Ensimmäinen suositeltu artikkeli Valittiin ensimmäisenä suositelluksi artikkeliksi vuonna 2004.
Aspergerin oireyhtymä Ensimmäinen ex-suositeltu artikkeli Menetti ensimmäisenä suositellun artikkelin statuksen vuonna 2006.
Yhdistynyt kuningaskunta Nimeäminen, valtiot Tulisiko artikkelin nimenä olla Yhdistynyt kuningaskunta, Iso-Britannia, Britannia vai jokin muu? Keskustelua on käyty vuodesta 2004, mutta valittu nimi on säilynyt, koska minkään vaihtoehdon taakse ei ole saatu konsensusta.
Neekeri Paljon asiaa yhdestä sanasta Valtava ja perusteellinen artikkeli yksittäisestä, kiistellystä suomen kielen sanasta.
MC Vittumeitsi Poistoäänestykset, merkittävyys Lähes tuntematon hip hop -artisti, jonka artikkeli säilytettiin kahdessa poistoäänestyksessä ja jota käytettiin merkittävyyden mittapuuna muille poistoäänestyksissä olleille artikkeleille. Kolmannessa äänestyksessä kesällä 2007 65 poistoääntä oli liikaa.
Ceviaani Wikipedia uuden sanaston tuottajana Artikkelin suomenkielinen nimi on ilmeisesti Wikipediaa varten keksitty, suomen oikeinkirjoitussääntöjen vastainen uudissana. Aiheelle ei ole löydetty muutakaan vakiintunutta suomenkielistä nimeä. Sanaa on nyttemmin käytetty joissain julkaisuissa, mahdollisesti Wikipedian vaikutuksesta.
Maria Guzenina Tutkintapyynnöt Ensimmäinen julkisuudessa uutisoidun tutkintapyynnön aiheuttanut artikkeli. Kansanedustaja Guzeninan kerrottiin lokakuussa 2006 tehneen artikkelin sisältöä koskeneen tutkintapyynnön, joka ei johtanut toimenpiteisiin.
Pizza vai pitsa? Nimeäminen, sanojen vaihtoehtoiset kirjoitusasut Kuinka nimetä Suomen suosituimpiin ruokiin kuuluva italialainen avopiirakka? Yhteisö äänesti vuonna 2006, ja 58 % kannatti Pizzaa.
Luettelo tunnetuista homo- ja biseksuaaleista Kiistellyt luettelointiperusteet Eräs laajimmista ja muokatuimmista artikkeleista, sisältää yli 700 lähdeviitettä. Väitetty sekä seksuaalivähemmistöjä leimaavaksi että voimaannuttavaksi. Luettelo edeltäjineen on ollut neljässä tiukassa poistoäänestyksessä.
Luettelo televisiosarjan Salatut elämät yrityksistä, tuotemerkeistä ja puolueista Erikoiset luettelot, Salatut elämät Salatut elämät -aihepiiri on usein ollut kiistakapulana väiteltäessä fiktiivisten aiheiden merkittävyydestä. Kompromissina suuri joukko sarjan universumiin liittyviä sekalaisia aiheita on kasattu erikoiseksi luetteloksi, joka on säilytetty kahdessa poistoäänestyksessä ja kahdessa merkittävyyskeskustelussa.
Planckin energia Rajapyykki Järjestyksessä 100 000. artikkeli.
Banaanikärpänen Laatutyötä Poikkeuksellisen kehuttu artikkeli, tiettävästi banaanikärpäsasiantuntijan ja professorin vertaisarvioima. Myös artikkelit Banaanikärpästutkimuksen historia, Banaanikärpäsen nykyinen tutkimus, Banaanikärpäsen taudit ja Banaanikärpäsen kasvatus laboratoriossa löytyvät.
Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Kaikki yhdestä patsaasta "Alunperin tämä oli testi, että kuinka paljon yhdestä patsaasta voi riittää kerrottavaa." Ja kerrottavaa riitti. Artikkelissa on käytännöllisesti katsoen kaikki löydettävissä oleva tieto Mannerheimin ratsastajapatsaasta.
Charles Darwinin nuoruus Erikoiset ala-artikkelit Vankasta asia-aiheesta on jouduttu pääartikkelin liiallisen paisumisen ehkäisemiseksi lohkaisemaan erikoisesti rajattu ala-artikkeli. Myöhemmin myös muita vastaavia on luotu.
A. Backman (aiemmin Aksel Backman) Historiallisen henkilön olemassaolo Artikkeli vuoden 1918 punakaartilaispäälliköstä vietiin poistoäänestykseen, koska henkilön olemassaololle ei löytynyt kunnollista lähdettä. Artikkeli selvisi äänestyksestä, mutta vasta viisi vuotta sen jälkeen eräs käyttäjä löysi lähdekirjan, joka vahvisti Backmanin olemassaolon ja päällikkyyden.
Hei Lyhin artikkeli Oli pitkään tietokannan lyhin artikkeli 11:n tavun kokoisena. Nykyään täsmennyssivuna.
Muovikassi Statusartikkeli banaalista aiheesta Murskattiin hyvä artikkeli -äänestyksessä tammikuussa 2010, saatiin kaksinkertaiseksi laajennettuna ja huolellisella lähteistyksellä lupaavaksi saman vuoden kesäkuussa.
Pokémon-artikkelit Fiktio-olentojen merkittävyys Onko yksittäinen Pokémon-laji merkittävä? Joidenkin mielestä ei yksikään, toisen mielestä kaikki. Kompromissina kaikki luetteloitiin ja tärkeimmistä jätettiin omat artikkelit. Pelkästään Pokémon-lajeista syntyi 35 erillistä luetteloa.
Johannes August Bölgy (sisältö) Pitkäikäinen huijaus Luultavasti kieli poskessa tehty artikkeli keksitystä suomalaisesta lastenkirjailijasta ehti olla olemassa usean vuoden ajan ennen kuin se todettiin huijaukseksi vuonna 2011.
Ikä Artikkeli vai täsmennyssivu? Poistoäänestys osoittautui hankalahkoksi työkaluksi sen ratkaisemiseen, tulisiko tällä nimellä oikeastaan olla tietosanakirja-artikkeli vai täsmennyssivu.
Karoliina Kestin katoamistapaus Päivänkohtaisten uutisaiheiden merkittävyys Nostatti valtavan keskustelun merkittävyyskynnyksestä ja päivänkohtaisuudesta; artikkeli oli yhtä aikaa ehdolla lupaavaksi ja poistoäänestyksen kohteena.
Ottawan sopimus Wikipedia eduskunnassa Kansanedustaja Kimmo Kivelän uutisoitiin vuonna 2011 lainanneen sanantarkasti tämän artikkelin tekstiä puhuessaan eduskunnan täysistunnossa (ks. Wikipedia:Medianäkyvyys/2011).
Ruokolahden leijona Laadukkaan lähteistyksen kriteerit Artikkelin ehdotus suositelluksi johti periaatteelliseen pohdintaan siitä, tuleeko laadukkaalla artikkelilla olla ns. päälähde vai riittääkö pelkkä valtava kasa vanhoja lehtijuttuja laadukkaaksi lähteistykseksi. Laajudestaan ja perusteellisuudestaan huolimatta artikkelia ei valittu suositelluksi.
Juha (romaani) Juonipaljastusvaroitukset Tähän artikkeliin vuonna 2012 tehty muokkaus johti kahvihuonekeskustelun ja mielipidetiedustelun kautta päätökseen luopua {{Juonipaljastus}}-mallineen käytöstä artikkeleissa, joissa on jo alaotsikko "Juoni".
Artigas (departementti) Ensimmäinen botilla luotu artikkeli Suomenkielisen Wikipedian ensimmäinen botilla luotu artikkeli, luotu helmikuussa 2013.
Jyväskylän kirjastopuukotus Äänestysten junttaus Artikkelin poistoäänestys huhtikuussa 2013 johti laajaan keskusteluun siitä, onko äänestyksiin soveliasta houkutella ei-aktiivisia käyttäjiä Wikipedian ulkopuolisilla foorumeilla, kuten sosiaalisessa mediassa.
Jani Volanen Artikkelin kohdehenkilön oikeudet muuttaa sisältöä Syksyllä 2013 artikkelin ympärillä käytiin paljon keskustelua siitä, mikä oikeus artikkelin kohdehenkilöksi esittäytyvällä nimimerkillä on artikkelin sisällön muuttamiseen ilman luotettavia lähteitä.
Jussi Halla-aho Ulkopuolinen arviointi Helsingin Sanomat järjesti marraskuussa 2013 suuren Wikipedia-artikkelien laatuarvioinnin, jossa ruodittiin läpi toistasataa artikkelia. Kiistelty poliitikko Halla-aho sai arvioida itse itseään käsitelleen artikkelin.
Suomenkielinen Wikipedia Wikipedian yksittäisten kieliversioiden itsenäinen merkittävyys Tätä aihetta ei pidetty suomenkielisessä Wikipediassa tarpeeksi merkittävänä tietosanakirja-artikkeliksi, joten sivu oli yhdeksän vuoden ajan Wikipedia-nimiavaruudessa. Siellä olivat vuoteen 2015 saakka artikkelit kaikista muistakin Wikipedian kieliversioista, koska vuonna 2006 huvittuneisuutta herättänyt artikkeli kahdeksan käyttäjän kokoisesta naurunkielisestä Wikipediasta johti kaikkien muidenkin julistamiseen epämerkittäviksi.