Keskustelu wikiprojektista:Suomenkielisen Wikipedian historia sadassa artikkelissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sivuilta Wikipedia:Huonot vitsit ja muu höpöhöpö, Wikipedia:Hauskimmat kiistat ja Wikipedia:Erikoiset artikkelit voi myös löytyä tähän listaan sopivia artikkeleita. --Raksa123 (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 12.20 (EET)[vastaa]

Kannattaa tsekata myös Wikipedia:Poistokäytäntö/Suuntaviivoja ja Wikipedia:Medianäkyvyys alasivuineen, mikäli halutaan samantyyppinen lista kuin tuo innoittajaksi mainittu englanninkielinen. --Risukarhi (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 15.52 (EET)[vastaa]

En nyt vielä lisää tuohon mitään, mutta tässä muutama mahdollinen: Wikipedian omien luetteloiden mukaan artikkeli Euroopan unioni olisi ollut ensimmäinen suositelluksi valittu artikkeli (vuonna 2004) ja Aspergerin oireyhtymä ensimmäinen, joka on menettänyt suositellun statuksen (vuonna 2006). Ensimmäinen hyvä artikkeli on ollut Gorilla (vuonna 2007) ja ensimmäinen lupaava artikkeli Nintendo (vuonna 2010). Tavumäärässä laskettuna Wikipedian pisin artikkeli on tällä hetkellä ‎Luettelo Italian kunnista (489 490 tavua) ja lyhin artikkeliavaruudessa oleva sivu on Hei (11 tavua). --Risukarhi (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 15.52 (EET)[vastaa]

Satunnaisia mieleeni muistuneita juttuja omalta ajaltani täällä: Helsingin Sanomien marraskuussa 2013 järjestämässä suuressa Wikipedia-arvioinnissa ruodittiin kiinnostavalla tavalla läpi toistasataa artikkelia; huomiota herätti mm. se, että kiistelty poliitikko Jussi Halla-Aho sai arvioida itse itseään käsitelleen artikkelin. Artikkeli Ottawan sopimus oli syksyllä 2011 julkisuudessa, kun perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä siteerasi sen lähteetöntä kohtaa sanasta sanaan eduskunnan täysistunnossa. Syksyllä 2013 artikkelin Jani Volanen yhteydessä käytiin periaatteellisesti kiinnostavaa keskustelua siitä, mikä oikeus artikkelin kohdehenkilöksi esittäytyvällä nimimerkillä on artikkelin sisällön muuttamiseen ilman luotettavia lähteitä. Vuonna 2011 poistettu Johannes August Bölgy lienee ollut pitkäikäisin suomenkielisestä Wikipediasta toistaiseksi paljastunut huijausartikkeli (kohdetta ei ollut olemassa). Artikkelin Jyväskylän kirjastopuukotus poistoäänestys huhtikuussa 2013 johti laajaan keskusteluun siitä, onko äänestyksiin soveliasta houkutella ei-aktiivisia käyttäjiä Wikipedian ulkopuolisilla foorumeilla. Joku muistaisi varmaan vanhempia tapauksia, joissa yksittäistä artikkelia koskenut keskustelu on johtanut esimerkiksi uusien käytäntöjen kirjaamiseen. --Risukarhi (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 15.52 (EET)[vastaa]

Pari löytämääni merkkipaalua:

Ja tässä vielä muutama artikkeli, jotka mielestäni ovat "muuten vain muistettavia" (olen itse ollut osallisena joissain näistä keskusteluista, mutta yksikään artikkeleista ei ole kirjoittamani):

  • Luettelo tunnetuista homo- ja biseksuaaleista (yksi laajimpia ja eniten muokattuja luetteloita ja varmaan enemmän alaviitteitä kuin missään muussa artikkelissa; samalla aihe on herättänyt ristiriitaisia tunteita – viimevuotisessa poistoäänestyksessä mielipiteet jakautuivat voimakkaasti sen suhteen, koettiinko luettelon olevan seksuaalivähemmistöjä leimaava vai voimaannuttava; artikkelista tai sen edeltäjistä on äänestetty jo neljästi)
  • Neekeri (valtavan laaja ja perusteellinen artikkeli yksittäisestä suomen kielen sanasta; samalla kunnianhimoinen yritys käsitellä ongelmallista aihetta [loukkaavaa sanaa] asiallisesti)
  • Banaanikärpänen (joku väitti joskus tämän olevan paras suomeksi julkaistu esitys käsittelemästään aiheesta; on kuulemma tarkastutettu perinnöllisyystieteen professorilla ja banaanikärpästutkijalla; varmimmaksi vakuudeksi tätä täydentävät vielä artikkelit Banaanikärpästutkimuksen historia, Banaanikärpäsen nykyinen tutkimus, Banaanikärpäsen taudit ja Banaanikärpäsen kasvatus laboratoriossa)
  • Karoliina Kestin katoamistapaus (vähäinen uutistapahtuma nostatti valtavan keskustelun merkittävyyskynnyksestä ja resentismistä; artikkeli oli poikkeuksellisesti samaan aikaan ehdolla lupaavaksi ja poistoäänestyksen kohteena)
  • Ikä (nostatti erikoisen keskustelun siitä, olisiko nimellä järkevämpää olla artikkeli vai täsmennyssivu; poistoäänestyksen tulos oli erityisen hankala tulkita [minusta ainakin])
  • A. Backman (artikkeli vuoden 1918 punakaartilaispäälliköstä jouduttiin viemään poistoäänestykseen asti, koska ei saatu selvyyttä henkilön olemassaolosta tai siitä oliko kyse yhdestä ja samasta ihmisestä; artikkeli selvisi äänestyksestä ja viisi vuotta sen jälkeen joku viimein löysi lähdekirjan, joka näyttäisi varmentavan henkilön olemassaolon ja päällikkyyden)
  • Luettelo televisiosarjan Salatut elämät yrityksistä, tuotemerkeistä ja puolueista (kuvaava esimerkki pyrkimyksestä kompromissiin fiktiivisten aiheiden käsittelyä tietosanakirjassa vastustavien ja kannattavien näkemysten välillä; paljon yksittäisinä aiheina epämerkittävää silkkoa on kasattu samalle sivulle, tuloksena kahdesta poistoäänestyksestä ja kahdesta merkittävyyskeskustelusta täpärästi selvinnyt, semiabsurdisti rajattu luettelo wikipedistejä ihastuttaneesta ja vihastuttaneesta Salkkari-aihepiiristä).
  • Ludwig Wittgensteinin elämäkerta (käänteinen tapaus edelliseen nähden; vankasta asia-aiheesta on jouduttu pääartikkelin liiallisen paisumisen ehkäisemiseksi lohkaisemaan erikoisesti rajattu ala-artikkeli; näitä on muutama muukin, mutta tämä lienee edustavin ja ilmeisesti innoitti ne muut [ks. kuitenkin myös Charles Darwinin nuoruus])
  • Ruokolahden leijona (valtavan laaja esitys kuuluisasta mätäkuun uutisesta; yritys saada artikkeli suositelluksi johti periaatteelliseen pohdintaan siitä, tuleeko laadukkaalla artikkelilla olla ns. päälähde vai riittääkö valtava kasa vanhoja lehtijuttuja laadukkaaksi lähteistykseksi)
  • Yhdistynyt kuningaskunta (artikkelin nimi on ollut yksi ikuisuuskiistoista; vastaavia on ollut muidenkin valtioiden kohdalla, mutta tästä on varmaan jankattu eniten)
  • Ceviaani (tässä tapauksessa Wikipedia on ilmeisesti onnistunut luomaan suomen kieleen uuden, kielioppisääntöjen vastaisen sanan; mitään "oikeaa" suomenkielistä nimeä tälle ei löydetty mistään lähteestä eikä edes alan oppineita konsultoimalla, mutta kun artikkeli on ollut kymmenen vuotta tällä nimellä, on sana nyt sitten ilmeisesti olemassa ja käytössäkin [ks. myös Keskustelu:Gargoili])
  • Turpa (artikkelia on jouduttu suojaamaan lähes loputtomasti, koska joku IP-muokkaaja haluaa aina lisätä kuvatekstiin lapsellisen sanaleikin; myönnytyksenä pelleilijälle kuva teksteineen laitettiin lopulta Huonot vitsit -sivulle, mutta se ei ole rauhoittanut artikkelia)
  • Suomenkielinen Wikipedia (tätä aihetta ei pidetty suomenkielisessä Wikipediassa tarpeeksi merkittävänä tietosanakirja-artikkeliksi, joten sivu oli yhdeksän vuoden ajan Wikipedia-nimiavaruudessa; siellä olivat viime vuoteen saakka artikkelit kaikista muistakin Wikipedian kieliversioista, koska vuonna 2006 huvittuneisuutta herättänyt artikkeli kahdeksan käyttäjän kokoisesta naurunkielisestä Wikipediasta johti kaikkien muidenkin julistamiseen epämerkittäviksi)

--Risukarhi (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 18.54 (EET)[vastaa]

Huh, mahtava selvitystyö!--Olimar 8. marraskuuta 2016 kello 21.21 (EET)[vastaa]

Joitakin hauskoja on olleet Muovikassi (tammikuussa 2010 murskatiin HA-äänestyksessä, kesäkuussa kooltaan kaksinkertaisena pieteetillä lähteistettynä LA). ja Kalapuikko LA, joka herättää vieläkin intohimoja. --Tappinen (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 23.45 (EET)[vastaa]

Tiedoksi että siirsin nyt melkein kaikki tässä keskustelussa mainitut esimerkit varsinaiselle sivulle. Projektin alkuperäisenä innoittajana ollut 15-vuotispäivä on toki ollut ja mennyt, mutta sillähän ei oikeastaan ole mitään väliä. Katsotaan, jos vaikka 20-vuotispäiviin mennessä saataisiin sadan artikkelin tavoite saavutettua. --Risukarhi (keskustelu) 15. joulukuuta 2018 kello 00.19 (EET)[vastaa]

Muokatuimmat artikkelit kuukausittain[muokkaa wikitekstiä]

Wikistatsin Tables-osiosta löytyvä zeitgeist listaa joka kuukauden muokatuimmat artikkelit [1]. Sitä voi käyttää muistin virkistyksenä, jos miettii jotain tiettyä paljon muokattua artikkelia.--Olimar 8. marraskuuta 2016 kello 22.42 (EET)[vastaa]