Wikipedia:GLAM

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
GLAM logo transparent kerned lined.png

Katso elokuva GLAM-WIki Revolution. Se kuvaa GLAM-toiminnan käynnistymistä sekä nykyistä toimintaa Britanniassa.

Wikimedia Suomi ry:n GLAM-työryhmä 2014

Jos edustat kulttuuriorganisaatiota

Voit tutustua kulttuuriorganisaatioille suunnattuihin neuvoihin kansainvälisillä GLAM-sivuilla. Ota rohkeasti yhteyttä GLAM-työryhmään!

Jos olet wikipedisti ja haluat mukaan

Tutustu GLAM-sivuihin ja ota yhteyttä Wikimedia Suomeen.

Katso, mitä olemme tehneet tähän mennessä Suomessa

(G)Galleries (L)Libraries (A)Archives (M)Museums

GLAM on lyhenne, jota on kansainvälisesti alettu käyttää KAM-sektorin (kirjastot, arkistot ja museot) yhteistyöstä Wikimedian ja muiden avoimia sisältöjä edistävien tahojen kanssa.

Tavoitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hyödyntää Wikipediaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden tiedonvälityskanavana
  • Lisätä Wikimedia Commonsissa vapaasti saatavilla olevan audiovisuaalisen aineiston määrää

Työskentelytapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian in residence[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Residenssiwikipedistit ovat wikipedistejä, jotka työskentelevät sisällä organisaatiossa. Joko organisaatio tai paikallinen Wikipedia-osasto maksaa heille korvausta työstä, mutta he voivat olla myös vapaaehtoisia. Malli on peräisin GLAM-toiminnan piiristä, mutta se on laajentunut muunkin tyyppisiin organisaatioihin. Katso lisätietoa englanninkielisiltä sivuilta.

Editathon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Editathon on projekti, jossa GLAM-ammattilaiset ja wikipedistit yhteistyössä muokkaavat artikkeleita ja käyttävät apunaan instituution hallussa olevaa dokumentaatiota. Katso lisätietoa asiasta kansainvälisillä sivuilla. Suomessa on järjestetty Ateneumin Wikiprojekti ja Wikimaraton Kiasmassa 1.–2.2.2013.

Wikimedia Commons[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Commons on tietokanta vapaille kuville, animaatioille, musiikille ja teksteille. Kuka tahansa voi tallentaa tiedostoja Commonsiin ja muokata sen sisältöä. Poikkeuksia lukuunottamatta kaikki Commonsissa olevat tiedostot on joko lisensoitu avoimilla lisensseillä tai niiden tekijänoikeus on rauennut. Tiedostoja voi liittää mihin tahansa Wikimedia-säätiön sivuille ja myös käyttää Wikipedian ulkopuolella.

Wikimedia Suomi on käynnistänyt useita massalataushankkeita kulttuuriorganisaatioiden kanssa sekä järjestänyt useita valokuvausretkiä kuva-aineiston keräämiseksi. Osallistumme ajoittain kilpailuihin, joissa kuvataan kulttuuriperinnön kohteita ja siirretään niitä koskevat luettelot Wikipediaan. Tällaisia ovat mm. Wiki Loves Monuments, Wiki Loves Public Art ja Wiki Loves Earth.

Järjestämme koulutusta organisaatioille, jotka haluavat avata aineistojaan WIkimedia Commonsiin

This Month in GLAM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

This Month in GLAM on Wikimedian GLAM-yhteisön kuukausittainen uutiskirje.