Wikiprojekti:Tuo kulttuuri Wikipediaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kurssin osallistujia ensimmäisellä kokoontumiskerralla Yle Arkistolla.

Tuo kulttuuri Wikipediaan on Wikimedia Suomi ry:n, Helsingin seudun kesäyliopiston ja kuuden eri kulttuurilaitoksen yhteistyössä järjestämä muokkaustapahtuma- eli editathonkurssi syksyllä 2014.

Kuusi kokoontumista tapahtuvat eri GLAM-organisaatioissa (GLAM on lyhenne sanoista galleries, libraries, archives, museums, yhteisnimitykseltä myös muistiorganisaatiot) eli kirjastoissa, arkistoissa ja museoissa Helsingissä. Kaikissa niissä päästään kurkistamaan kulissien taakse ja tutustumaan järjestäjätahon erikoisalaan, asiantuntijoihin ja aineistoihin. Kaikkiin tapaamisiin sisältyy Wikipedia-kirjoittamista, opetustuokio Wikipediasta sekä maksuton kahvitarjoilu. Wikipedia-kirjoittamista ja Wikipedian periaatteita opettavat kokeneet wikipedistit. Kurssin kouluttajana toimii Juha Kämäräinen.

Järjestäjät: Wikimedia Suomi ry, Helsingin seudun kesäyliopisto, Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin taidemuseo, Kansallisgalleria ja Ateneumin taidemuseo, Suomen valokuvataiteen museo, Svenska litteratursällskapet i Finland sekä Yle Arkisto.

Kurssin hashtag on #kulttuuriwiki.

Osallistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kurssi on ilmainen. Kurssille on mahdollista ilmoittautua opiskelijaksi, mutta rohkaisemme wikipedistejä tarjoutumaan tukihenkilöiksi tilaisuuksiin. Huom! Tapahtumiin mahtuu rajoitettu määrä osallistujia. Emme valitettavasti pysty ottamaan vastaan henkilöitä, jotka eivät ole ilmoittautuneet ennakkoon.

Ilmoittautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmoittaumisia kurssille otetaan vastaan Helsingin seudun kesäyliopiston sivuilla.

Kuhunkin tapaamiseen mahtuu rajoitettu määrä osallistujia ilmoittautumisjärjestyksessä. Voit ilmoittautua koko kokonaisuuteen tai yksittäisiin kertoihin. Osallistumista kaikille kerroille suositellaan, sillä ensimmäisillä kerroilla käydään läpi Wikipedia-kirjoittamisen periaatteita, joihin muutkin kerrat perustuvat. Osallistuaksesi tarvitset oman kannettavan tietokoneen.

Kurssiohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2.10.2014 klo 16.30–20.00 Yle Arkisto

Paikka: Yle Arkisto, Pasilan Radiotalon 4. krs, Uutiskatu 5

Tapahtumassa viedään suomalaista TV- ja radiohistoriaa Wikipediaan. Luvassa on myös kierros arkiston kokoelmissa: nauhavarastoissa ja maan kenties suurimmassa levystössä.

9.10.2014 klo 16.30–20.00 Helsingin kaupunginkirjasto

Paikka: Rikhardinkadun kirjasto, Rikhardinkatu 3

Tapahtumassa tuodaan Wikipediaan tietoa suomalaisista runoteoksista ja romaaneista valitulta vuosikymmeneltä. Avuksi käytetään Rikhardinkadun kirjaston 15 500 eri kaunokirjallisen teoksen ja 485 kirjallisuudesta kertovan tietokirjan kokoelmaa.

23.10.2014 klo 16.30–20.00 Kansallisgallerian kokoelmat ja Ateneum

Paikka: Kansallisgallerian arkisto ja kirjasto, Ateneum-rakennus, Kaivokatu 2

Tapahtumassa tuodaan Wikipediaan tietoa Ateneumin kokoelmiin kuuluvista taideteoksista ja kokoelman historiasta. Käytettävissä ovat Kansallisgallerian verkossa julkaistut arkistoaineistot, kirjaston erinomaiset kokoelmat sekä valokuvia. Osallistujat pääsevät tutustumaan asiantuntijoiden johdolla Kansallisgallerian arkistokokoelmiin ja kirjastoon.

SLS:n rakennus Kruununhaassa.

30.10.2014 klo 16.30–20.00 Svenska litteratursällskapet i Finland

Paikka: Svenska litteratursällskapet i Finland, Snellmaninkatu 13

Illan aikana rikastetaan Wikipediaa pohjoismaisten kirjailijoiden tiedoilla. Osallistujat pääsevät tutustumaan SLS:n uusiin Snellmaninkadun tiloihin. Huom! Tapahtuman aikana on mahdollisuus skannata valokuvia. Jos sinulla on valokuva, jonka haluaisit lahjoittaa Wikipediaan, voit ottaa sen mukaan.

6.11.2014 klo 16.30–20.00 Helsingin taidemuseo

Paikka: Tennispalatsi, Finnkinon kokoustila 3. krs, Salomonkatu 15

Helsingissä on yli 440 julkista veistosta, joista Helsingin taidemuseo omistaa yli 200, ja lisää hankitaan koko ajan. Tapahtumassa tutustutaan veistoksiin, niiden hankintaprosesseihin ja ylläpitoon sekä täydennetään Wikipedian veistostietoja.

13.11.2014 klo 16.30–20.00 Suomen valokuvataiteen museo

Paikka: Suomen valokuvataiteen museo, Museon kirjasto ja kokoustila, 5. krs, Tallberginkatu 1 G

Tapahtumassa tuodaan Wikipediaan tietoa klassikkokameroista. Työssä hyödynnetään museon kattavaa kirjastoa, kamerasivustoja ja arkistoaineistoa. Osallistujille on tarjolla opastettu kierros #Snapshot-näyttelyyn, jossa tutustutaan esillä oleviin näppäilykameroihin.

Linkkejä osallistujille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täytä ystävällisesti lupalomake muokkausten Wikimetrics-seurantaa varten. Sen avulla mittaamme tapahtuman vaikuttavuutta.

Jos olet ilmoittautunut kurssille kesäyliopiston kautta: täytäthän myös ennakkokyselyn, jolla kartoitamme kurssilaisten lähtökohtia Wikipedian käyttämiseen. Vastaa sen mukaan, mikä oli tilanteesi ennen ensimmäistä kurssitapaamista.

Opetusaineistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistilista isäntäorganisaatioille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Artikkelitoiveet
  • Tietolähteet
  • Mahdolliset aineistolataukset Wikimedia Commonsiin
  • Esitystekniikka
  • Toimiva langaton verkko (salasana esille)
  • Pistorasiat, jatkojohdot
  • Opasteet
  • Tarjoilu
  • Dokumentointi

Kurssista muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tuo Kulttuuri Wikipediaan.