Wikipedia:GLAM

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

GLAM logo transparent kerned lined.png

Katso elokuva GLAM-WIki Revolution. Se kuvaa GLAM-toiminnan käynnistymistä sekä nykyistä toimintaa Britanniassa.

Voit ottaa yhteyttä GLAM-asioissa Wikimedia Suomeen
Kokeneita GLAM-tapahtumien ja -toiminnan tuottajia yhteisössä
Jos edustat kulttuuriorganisaatiota

Voit tutustua kulttuuriorganisaatioille suunnattuihin neuvoihin kansainvälisillä GLAM-sivuilla. Ota rohkeasti yhteyttä GLAM-työryhmään!

Jos olet wikipedisti ja haluat mukaan

Tutustu GLAM-sivuihin ja ota yhteyttä Wikimedia Suomeen.

Aikaisempia tapahtumia Suomessa
(G)Galleries (L)Libraries (A)Archives (M)Museums

GLAM on lyhenne, jota on kansainvälisesti alettu käyttää KAM-sektorin (kirjastot, arkistot ja museot) yhteistyöstä Wikimedian ja muiden avoimia sisältöjä edistävien tahojen kanssa.

Alasivuilla[muokkaa wikitekstiä]

Tavoitteita[muokkaa wikitekstiä]

  • Hyödyntää kirjastoja, arkistoja ja museoita Wikipedian tietojen täydentämisessä.
  • Luoda uusia yhteisöjä ja yhteistyömalleja tiedon tuottamiseen
  • Lisätä Wikimedia Commonsissa vapaasti saatavilla olevan audiovisuaalisen aineiston määrää
  • Tarjota muistiorganisaatioille näkyvyyttä ja osallistumismahdollisuuksia Wikimedian tuotteiden kautta

Avoimet kulttuuriaineistot[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Commons on tietokanta vapaille kuville, videolle, musiikille ja teksteille. Kuka tahansa voi tallentaa tiedostoja Commonsiin ja muokata sen sisältöä. Poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki Commonsissa olevat tiedostot on joko lisensoitu avoimilla lisensseillä tai niiden tekijänoikeussuoja on päättynyt. Tiedostoja voi liittää mihin tahansa Wikimedia-säätiön sivuille ja myös käyttää Wikipedian ulkopuolella.

Aineistojen lataushankkeet[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi on käynnistänyt useita massalataushankkeita kulttuuriorganisaatioiden kanssa, järjestänyt koulutusta massalataustyökalujen käyttöön sekä järjestänyt useita valokuvausretkiä kuva-aineiston keräämiseksi.

Avoimia aineistoja[muokkaa wikitekstiä]

Keräämme listaa suomalaisten muistiorganisaatioiden avaamista aineistoista. Pyrimme lataamaan niitä kokonaisuuksina Wikimedia Commonsiin.

Jos organisaatiollasi on avoimia aineistoja, joita haluaisit ladattavan Wikimedia Commonsiin, listaa niitä tälle sivulle, ja autamme sinua siirtämään niitä Commonsiin. Käytettävissä on useita työkaluja, joilla on mahdollista seurata kuvien käyttöä ja latauskertoja erikielisissä Wikipedioissa. Kun kuvia käytetään Wikipedia-artikkeleissa eri kielisissä Wikipedioissa, niiden lukijat löytävät organisaatiosi seuraamalla median oheen liitettyjä linkkejä.

Jos sinua kiinnostaa osallistua vapaaehtoisena massalatauksiin, listaa nimesi GLAM-wikipedistien listaan, tehdään niitä yhdessä! Voit myös parantaa tiedostojen metatietoja, käyttää avattuja aineistoja Wikipedia-artikkeleissa tai auttaa täydentämään organisaatioiden tietoja mallineissa ja luokissa. Voit ladata kuvia ja muita tiedostoja tarpeen mukaan Commonsiin yksitellenkin.

Tietoa aineistojen lataamisesta[muokkaa wikitekstiä]

Tällä sivulla on tietoa käytännöistä, joita pyrimme noudattamaan muistiorganisaatioiden kanssa yhteistyössä tehtävissä aineistolatauksissa.

GLAMpipe[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi kehittää uutta massalataustyökalua kuvakokoelman metatietojen parantamiseen ja aineiston lataamiseen Wikimedia Commonsiin tai vaihtoehtoisesti Wikidataan. Työkalun odotetaan olevan valmis käytettäväksi latauksissa kesällä 2016. Tutustu GLAMpipe-projektiin!

Kulttuuridataa Wikipediaan, Wikidataan ja käyttöön[muokkaa wikitekstiä]

Wikidata on kaiken tiedon rakenteinen tietokanta, johon voi tallettaa tietoa myös kulttuurisista kohteista: taideteoksista, muistomerkeista, luontokohteista. Projektissa Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön opetellaan hyödyntämään Wikidataa kulttuurikohteille, ja samalla myös muun tiedon tallentamiseen ja esittämiseen.

Osallistumme ajoittain kilpailuihin, joissa kuvataan kulttuuriperinnön kohteita ja siirretään niitä koskevat luettelot Wikipediaan. Tällaisia ovat mm. Wiki Loves Monuments, Wiki Loves Public Art ja Wiki Loves Earth. Haluamme laajentaa toimintaa ja tuoda hyödyllisiä kulttuurin tietoaineistoja Wikimedian piiriin.

Muita työskentelytapoja[muokkaa wikitekstiä]

Editathon[muokkaa wikitekstiä]

Editathon on projekti, jossa GLAM-ammattilaiset ja wikipedistit yhteistyössä muokkaavat artikkeleita ja käyttävät apunaan instituution hallussa olevaa dokumentaatiota. Katso lisätietoa asiasta kansainvälisillä sivuilla.

Tapahtumia Suomessa

Wikipedian in residence[muokkaa wikitekstiä]

Residenssiwikipedistit ovat wikipedistejä, jotka työskentelevät sisällä organisaatiossa. Joko organisaatio tai paikallinen Wikipedia-osasto maksaa heille korvausta työstä, mutta he voivat olla myös vapaaehtoisia. Malli on peräisin GLAM-toiminnan piiristä, mutta se on laajentunut muunkin tyyppisiin organisaatioihin. Katso lisätietoa englanninkielisiltä sivuilta.

Koulutustilaisuudet[muokkaa wikitekstiä]

Järjestämme koulutusta organisaatioille, jotka haluavat avata aineistojaan Wikimedian projekteissa: mediaa Wikimedia Commonsissa, dataa Wikidatassa, tai tutustua Wikimedian tarjoamiin erilaisiin mahdollisuuksiin.

Ajankohtaista tietoa[muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalisessa mediassa lisäksi[muokkaa wikitekstiä]


Lista suomalaisista GLAM-organisaatioista[muokkaa wikitekstiä]

Alasivulta löytyy luettelo Suomessa sijaitsevista muistiorganisaatioista, joiden tiedot on lisätty Wikidataan. Voit jättää sivun keskustelusivulle huomautuksen, jos jokin tuntemasi organisaatio puuttuu tai lisätä tiedon Wikidataan. Korjausta ei kannata tehdä listaukseen, koska botti korvaa listan kerran vuorokaudessa.

Tule mukaan![muokkaa wikitekstiä]

Haluatko mukaan GLAM-toimintaan järjestämään muokkaustapahtumia museoissa, lataamaan aineistokokonaisuuksia, kuvaussafarille tai karttoja oikaisemaan? Merkitse itsesi osallistujaksi alla olevaan listaan ja pidämme sinut ajan tasalla!

Laita sivullesi myös GLAM-käyttäjälaatikko!


GLAM logo small.png Tämä käyttäjä osallistuu GLAM-projekteihin.