Wikipedia:GLAM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katso elokuva GLAM-Wiki Revolution. Se kuvaa GLAM-toiminnan alkuaikoja Britanniassa.

Suomessa GLAM-toimintaa tekevät AvoinGLAM ja Wikimedia Suomi yhdessä muistiorganisaatioiden kanssa.
Kokeneita GLAM-Wiki -toiminnan tuottajia Suomessa

GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums) on lyhenne, jota on kansainvälisesti alettu käyttää KAM-sektorin (kirjastot, arkistot ja museot) yhteistyöstä Wikimedian ja muiden avoimia sisältöjä edistävien tahojen kanssa.

AvoinGLAM antaa sille toiminnassaan toisenkin merkityksen: Global Languages, Art and Memory kuvaa kulttuuriperintöä kokonaisuudessaan, ei pelkästään muistiorganisaatioiden kautta suodatettuna.

 • Täydentää Wikipedian, Wikimedia Commonsin ja Wikidatan sekä muiden Wikimedia-projektien tietoja yhdessä museoiden, arkistojen ja kirjastojen kanssa.
 • Neuvoa ja opastaa KAM-sektoria hyödyntämään Wikimedia-projekteja näkyvyyden, saavutettavuuden ja osallistumismahdollisuuksien lisäämiseksi.
 • Edistää avointa lisensointia ja avoimesti julkaisemista muistiorganisaatioissa.
 • Luoda uusia yhteisöjä ja yhteistyömalleja tiedon tuottamiseen.

GLAM-projekteja Suomessa[muokkaa wikitekstiä]

Katso tästä esittelyjä useista Suomessa toteutetuista GLAM-projekteista.

Avoimet kulttuuriaineistot[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Commons on tietokanta vapaille kuville, videolle, musiikille ja teksteille. Kuka tahansa voi tallentaa tiedostoja Commonsiin ja muokata sen sisältöä. Poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki Commonsissa olevat tiedostot on joko lisensoitu avoimilla lisensseillä tai niiden tekijänoikeussuoja on päättynyt. Tiedostoja voi liittää mihin tahansa Wikimedia-projektin sivuille ja myös käyttää Wikipedian ulkopuolella.

Avoimia aineistoja[muokkaa wikitekstiä]

Keräämme listaa suomalaisten muistiorganisaatioiden avaamista aineistoista. Pyrimme lataamaan niitä kokonaisuuksina Wikimedia Commonsiin.

Jos organisaatiollasi on avoimia aineistoja, joita haluaisit ladattavan Wikimedia Commonsiin, listaa niitä tälle sivulle, ja autamme sinua siirtämään niitä Commonsiin. Käytettävissä on useita työkaluja, joilla on mahdollista seurata kuvien käyttöä ja latauskertoja erikielisissä Wikipedioissa. Kun kuvia käytetään Wikipedia-artikkeleissa eri kielisissä Wikipedioissa, niiden lukijat löytävät organisaatiosi seuraamalla median oheen liitettyjä linkkejä.

Kuvien ja aineistojen lataaminen[muokkaa wikitekstiä]

Kokoamme ohjeita muun muassa aineistojen lataamiseen ja metatietojen parantamiseen. Tekijänoikeusstatuksen ja avoimen lisenssin merkitsemisestä Wikimedia Commonsissa kerrotaan käytännönläheisesti omalla sivullaan. Tarkempia tietoja löytyy myös esimerkiksi karttojen lataamisesta ja metatietojen lisäämisestä.

Kuvien metatiedot Wikimedia Commonsissa[muokkaa wikitekstiä]

Kuvasta voi tallettaa metatietoja rakenteisessa muodossa Wikimedia Commonsiin. Teoskynnyksen ylittävien teosten tiedot talletetaan Wikidataan ja Commonsiin vain kuvakopioon liittyvät tiedot.

Lisää tietoa Wikidataan[muokkaa wikitekstiä]

Wikidata on kaiken tiedon rakenteinen tietokanta, johon voi tallettaa tietoa myös kulttuurisista kohteista: taideteoksista, muistomerkeista, luontokohteista. Wikiprojekti Wikidataan on koottu ohjeita suomeksi. Osallistu kuitenkin rohkeasti suoraan kansainväliseen keskusteluun ja toimintaan Wikidatan omilla sivuilla.

Kokoelmatiedot Wikidataan[muokkaa wikitekstiä]

Tämä taulukko esittää Wikidatasta haettuja suomalaisten museoiden kokoelmatilastoja. Taulukosta näkee, millä museoilla on kokoelmatietoja Wikidatassa, mitä tietoja sinne on kirjattu ja kuinka monella on lisäksi datakohteeseen liitetty kuva Wikimedia Commonsissa.

Kokoelmatietoja viedään Wikidataan kansainvälisessä The Sum of All Paintings -projektissa. Tietoja voi viedä itse tai Wikimedian muokkaajien avustuksella esimerkiksi OpenRefine-työkalulla tai joukkoistettuna linkittämisenä Mix'n'Matchillä.

GLAM-organisaatioiden tiedot Wikidatassa[muokkaa wikitekstiä]

Pientenkin museoiden perustietoja ja kokoelmatietoja kootaan Wikidataan. Wikidatan avulla museon tiedot on helppo esittää sadoilla eri kielillä tai pisteinä kartalla. Myös kolmannet osapuolet voivat käyttää Wikidatan tietoja vapaasti. Wikidatan täydentäminen on helppo tapa lisätä oman museon näkyvyyttä internetissä.

Kulttuuriperintökohteiden tietoja[muokkaa wikitekstiä]

Vuosittaisessa Wiki Loves Monuments -kilpailussa on viety Wikidataan rekisteröityjen historiallisten rakennusten tietoja, tietoja arkeologisista kohteista, maailmanperintökohteista tai merkittävistä rakennetun kulttuuriperinnön alueista. Toivomme, että voimme vähitellen sisällyttää mm. kaavalla suojeltua historiallista rakennuskantaa ja paikannimistöä.

Wikidatan avulla asiasanoittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Wikidataan tallennettu käsite kääntyy useille kielille ja linkittyy kansainvälisesti useisiin eri sanastoihin. Se voi olla merkittävä väline myös museoiden asiasanoittamisen apuna. Sanastotyön avulla Wikidataa voi käyttää asiasanoittamiseen myös pienimmillä kielillä.

Kulttuuriaiheisia Wikipedia-artikkeleita[muokkaa wikitekstiä]

Alla oleville sivuille on tuotettu luetteloita kulttuuriperintöaiheista, ja niiden sekä olemassaolevista että puuttuvista Wikipedia-artikkeleista. Voit tuottaa samalla mallilla lisää luetteloita. Liitä tekemäsi sivun linkki allaolevaan listaan.

Tapahtumia ja muita työskentelytapoja[muokkaa wikitekstiä]

Muokkaustilaisuudet eli editathonit[muokkaa wikitekstiä]

Editathon on projekti, jossa GLAM-ammattilaiset ja wikipedistit yhteistyössä muokkaavat artikkeleita ja käyttävät apunaan instituution hallussa olevaa dokumentaatiota. Katso lisätietoa asiasta kansainvälisillä sivuilla.

Muokkaaminen voi kohdistua myös Wikidataan (datathon), sen aikana voidaan keskittyä kääntämiseen (translatathon) tai muihin tapoihin täydentää Wikimedian projekteja, kuten kuvailevien tekstien lisäämiseen Wikimedia Commonsin kuviin (depictathon).

Tutustu esimerkkiprojekteihin!

Valokuvauskilpailut ja fotosafarit[muokkaa wikitekstiä]

Vuosittain järjestetään valokuvauskilpailuja, joissa kuvataan Wikidataan lisättyjä kuvauskohteita. Wiki Loves Monuments -kilpailussa syyskuussa kuvataan kulttuuriperintökohteita ja Wiki Loves Earth -kilpailussa luontokohteita.

Projektissa Helsinki Rephotography tehdään jälleenvalokuvaamisesta suuren yleisön harrastus. Ajapaik-kännykkäsovelluksella valitaan lähellä kuvattu vanha valokuva ja valokuvataan se uudelleen.

Wikimedia Suomen patsasprojektissa on järjestetty kuvausretkiä eri puolilla Suomea.

Wikipedian tai Wikimedian in residence[muokkaa wikitekstiä]

Residenssiwikipedistit ovat wikipedistejä, jotka työskentelevät sisällä organisaatiossa. Joko organisaatio tai paikallinen Wikipedia-osasto maksaa heille korvausta työstä, mutta he voivat olla myös vapaaehtoisia. Malli on peräisin GLAM-toiminnan piiristä, mutta se on laajentunut muunkin tyyppisiin organisaatioihin. Katso lisätietoa englanninkielisiltä sivuilta.

Koulutustilaisuudet[muokkaa wikitekstiä]

Järjestämme koulutusta organisaatioille, jotka haluavat avata aineistojaan Wikimedian projekteissa: mediaa Wikimedia Commonsissa, dataa Wikidatassa, tai tutustua Wikimedian tarjoamiin erilaisiin mahdollisuuksiin.

Vaikuttavuuden mittaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedian projektien vaikuttavuus on omaa luokkaansa. Englanninkielinen Wikipedia on usein maailman viidenneksi vierailluin verkkosivusto, ja suomenkielinen noudattaa samaa kaavaa Suomessa. Moniin kieliversioihin ja keskeisille sivuille sijoitetut kuvat voivat saada miljoonittain katselukertoja kuukaudessa. Katselukertojen tilastointiin ja median käyttöön eri projekteissa on saatavana välineitä. Dataa käytetään puolestaan suurissa verkkopalveluissa, kuten Googlen Knowledge Graphissa.

Artikkelien tilastointi
 • Pageviews: Yksinkertainen tilasto artikkelin lukukerroista. Näyttää yhden kielisen Wikipedian tietoja kerrallaa, mutta on sen avulla voi verrata artikkeleita keskenään.
 • Langviews:Vastaava kuin edellinen, mutta sen avulla voi verrata eri kieliversioita keskenään.
Kuvien tilastointi
 • GLAMorous: Tilastoi kuvien käytön eri Wikimedia-projekteissa.
 • BaGLAMa2: Kuukausittaiset tilastot luokittain Wikimedia Commonsin kuvien näyttökerroista.
 • Treeviews: Tilasto tietyn luokan artikkeleille tai kuville.
 • GLAMorgan: Tilastoi tietyn luokan kuvien näyttökerrat.
 • GLAM dashboard: Näyttää tietoa massalatauksista.

Ajankohtaista tietoa[muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalisessa mediassa lisäksi[muokkaa wikitekstiä]

GLAM-Wiki -toimintaa[muokkaa wikitekstiä]

Joka toinen vuosi järjestetään Wikimedia-liikkeen laajuinen GLAM-Wiki-konferenssi. Se järjestettiin edellisen kerran Tel Avivissa 2018 ja vuonna 2020 se järjestetään Albaniassa. Tapahtuman yhteydessä järjestetään tulevina vuosina GLAM-hackathoneja Coding da Vincin ja Hack4FIn malliin.

OpenGLAM -toimintaa[muokkaa wikitekstiä]

Suomessa toimii AvoinGLAM-yhteisö Open Knowledge Finlandin yhteydessä. Se on edistänyt aineistojen avaamista suomalaisissa muistiorganisaatioissa ja järjestänyt kulttuuriperintöhackathon Hack4FIn neljänä vuonna.

Kansainvälinen OpenGLAM -yhteisö oli aikaisemmin Open Knowledgen yhteydessä toimiva kansainvälinen verkosto. Hetkellisen hiljaiselon jälkeen yhteisö on ryhmittynyt Creative Commonsin yhteyteen ja saa toimintaan väliaikaisesti rahoitusta Wikimedia-säätiöltä.

 • OpenGLAM -yhteisöllä on keskustelukanava Creative Commonsin Slackissä. Kanava on avoin kenelle tahansa.
 • Yhteisö järjestää kuukausittaisen keskustelupuhelun. Ajat ilmoitetaan mm. Slackissä.
 • Twitterissä OpenGLAM-käyttäjällä on viikottain vaihtuva kirjoittaja. Olisitko kiinnostunut ottamaan raportointitehtävän viikoksi?
 • Mediumissa on OpenGLAM-julkaisu, jonka kirjoittajat tulevat yhteisöstä.

Tule mukaan![muokkaa wikitekstiä]

Haluatko mukaan GLAM-toimintaan järjestämään muokkaustapahtumia museoissa, lataamaan aineistokokonaisuuksia, kuvaussafarille tai karttoja oikaisemaan? Merkitse itsesi osallistujaksi alla olevaan listaan ja pidämme sinut ajan tasalla!

Kysy neuvoa tai tarjoa asiantuntemustasi[muokkaa wikitekstiä]

Lisää käyttäjäsivullesi GLAM-käyttäjälaatikko[muokkaa wikitekstiä]

Tämä käyttäjä osallistuu GLAM-projekteihin.