A. Backman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

A. Backman (k. 27. huhtikuuta5. toukokuuta 1918) oli entisen punakaartilaisen Arvo Niemisen mukaan Viipurin punaisten puolustusrintaman päällikkö sisällissodassa. Backman oli saanut aliupseerikoulutuksen Suomen sotaväessä. Hän jäi vangiksi ja hänet teloitettiin Naulasaaren taistelun jälkeen.[1][2] J. O. Hannulan mukaan A. Backman sai surmansa Naulasaaren taistelussa.[3]

Epäonnistuttuaan murtautumaan valkoisten saarrosta punaiset pyysivät antautumisehtoja. Antautumisesta keskustellut valkoinen upseeri ilmoitti, että rivikaartilaiset saisivat pitää henkensä, mutta johtajista ei ollut takeita. Eräs punapäällikkö piti punakaartilaisille puheen, jossa sanoi, ettei rivimiesten tarvitse välittää johtajiensa kohtalosta, vaan pelastaa vain oma nahkansa. Nieminen arveli, että tämän puheen pitänyt päällikkö olisi ollut A. Backman. Tämän sanottuaan Backmaniksi oletettu päällikkö ratsasti Tervajoen suuntaan kohti näreikköä, jonka reunassa antautui suojeluskuntalaiselle.

Sotasurmat-matrikkelin mukaan sodassa on ammuttu vain yksi A. Backman, joka oli kotoisin Porvoosta, kalakauppias ja punaisten komppanianpäällikkö. Hänet vangittiin 1. toukokuuta 1918, ja hän sai surmansa myöhemmin samana vuonna. SDP:n arkistosta peräisin olevan tiedon mukaan hänet murhattiin, kuolinpaikaksi on kylläkin merkitty Lahti ja kuolintapa epävarmaksi.[4]

A. Backmanin henkilöllisyydestä tai edes etunimestä ei ole täyttä varmuutta. Valtiorikosasian tiedusteluosaston epätäydellisen Luettelo C:n mukaan Aksel Backman -niminen henkilö toimi Tienhaaran punakaartin komppanianpäällikkönä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marko Tikka, Antti O. Arponen: Koston kevät : Lappeenrannan teloitukset 1918, s. 241–242. WSOY, 1999. ISBN 951-0-23450-8.
  2. Punainen hallinto kesti Viipurissa pisimpään itsenaisyys100.fi.
  3. Hannula, J. O.: Suomen vapaussodan historia, s. 286. WSOY, 1956.
  4. Sotasurmat-matrikkeli: A Backman (Arkistoitu – Internet Archive)


Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.