Vyö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Erilaisia vöitä.

Vyö on vyötärön ympäri kiedottava, tyypillisimmin nahasta valmistettu hihna. Vyö kiinnitetään joko solmien tai kiinnittimellä. Kiinnitin voi olla esimerkiksi solki, johon vyön toinen pää kiinnitetään lukituksella. Vyötä käytetään pitämässä housuja ylhäällä tai esim. takkia paikallaan. Vyötä voi pitää koristeena esimerkiksi hameiden ja mekkojen päällä lantiolla tai vyötäröllä. Vyölle voi myös ripustaa tavaroita (esimerkiksi avaimet, puukko tai kännykkäkotelo).

Vyö voi olla muun muassa nahkaa, kangasta tai metalliketju. Vyön pituus määräytyy vyötärön mukaan. Usein vaateliikkeessä vyö katkaistaan halutun mittaiseksi. Vyö on syrjäyttänyt olkaimet housujen pitimenä etenkin nuorison keskuudessa, vaikka olkaimet ovatkin jälleen 2000-luvulla nostanut mainettaan muotiasusteena.

Useimmissa kamppailulajeissa vyön väri ilmaisee henkilön taitotason. Yleisimmin valkoinen vyö ilmaisee aloittelevaa ja musta vyö kokenutta harrastajaa. Japanilaisen kimonon vyötä kutsutaan nimellä obi. Obin on tarkoitus myös olla esteettisesti miellyttävä erityisesti naisilla.

Kuvaannollinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanalle ”vyö” on kehittynyt myös kuvaannollinen merkitys ilmaisussa ”kiristää vyötä” (tai nälkävyötä/suolivyötä). Ilmaisulla tarkoitetaan voimavarojen, esimerkiksi ruoan tai rahan säästämistä usein pakottavista syistä. Ilmaisu viittaa konkreettisen tapahtumaan, jossa kiristetään asuun kuuluvaa, lantion ympärille kiedottua vyötä joko siksi, että nälän takia on laihduttu tai siksi, että sillä halutaan lieventää nälän tunnetta ts. painaa suolia sisään päin. Nykyisin sitä käytetään useimmiten kuvaannollisessa merkityksessä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vyö.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.