Vega (parkki)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vegan matka ympäri Euraasian.

Vega oli ruotsalainen parkki, joka oli alun perin rakennettu pyyntialukseksi. Se oli Adolf Erik Nordenskiöldin laiva tutkimusmatkalla, jolla hän ensimmäisenä purjehti läpi Koillisväylän 18781880. Alus purjehti paluumatkallaan ympäri Euraasian.

Laiva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SS Vega oli kolmimastoinen puurakenteinen purjelaiva, jossa oli 70 hevosvoiman höyrymoottori apuvoimana. Aluksen pituus oli 46 metriä ja sen kapasiteetti oli 357 tonnia. Se rakennettiin Bremenhavenissa vuonna 1872 valaanpyyntialukseksi.

Arktinen tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsi hankki ja uudelleenrakensi aluksen arktiseen tutkimukseen Nils Adolf Erik Nordenskiöldin tutkimusmatkaa varten. Hanketta rahoitti etenkin Ruotsin kuningas Oscar II[1][2] 22. kesäkuuta 1878 Vega lähti Ruotsista. Se jäin jäihin kiinni 28. syyskuuta 1878 vain 200 km päässä Beringin salmesta - laiva pääsi jäistä irti vasta 18. heinäkuuta 1879. Kaksi päivää myöhemmin se ohitti Dezhnev-niemen, jolloin se oli kulkenut Koillisväylän poikki.[1] Se palasi Ruotsiin läntisen Tyynen meren, Intian valtameren ja Suezin kanavan ja Välimeren kautta. [3]

Laivan tuhoutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimusmatkan jälkeen alus myytiin takaisin pyyntiyhtiölle ja sen ilmoitettiin uponneen 1903 Melwille-lahteen Grönlannin luoteisrannikolla skotlantilaisen Ferguson-varustamon tehtävissä.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b
  2. Aho, Marie, A.E. Nordenskiöld Collection included in the Unesco Memory of the World Program, Tietolinja News (National Library of Finland), January 1999
  3. Liukkonen, Petri, Baron Nils A(dolf) E(rik) Nordenskiöld (1832-1901), Pegasos, 2008