Trifon Petsamolainen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pyhittäjä Trifon Petsamolainen, ikoni
Konstantin Korovin, Pyhittäjä Trifonin joki Petsamossa Venäjällä, 1894

Pyhittäjä Trifon Petsamolainen (Kuolalainen) (ven. Преподобный Трифон Печенгский, Кольский, Prepodobnyi Trifon Petšengski, Kolski, koltansaameksi Pââˊss Treeffan) syntyi 1400-luvun jälkipuoliskolla Torzhekin kaupungissa Tverin läänissä. Hän toimi 1500-luvulla Kuolan niemimaalla ja Lapissa. Häntä pidetään Petsamon luostarin ja Boris Glebin kappelin perustajana.

Trifon, siviilinimeltään Mitrofan, oli papin poika Novgorodin seudulta. Hän tunsi jo nuorena halua palvella Jumalaa ja vetäytyä viettämään erakkoelämää. Jumalan johdatuksesta hän lähti pohjoiseen Petsamojoelle valistamaan lappalaisheimoja Kristuksesta, häntä kutsutaankin kolttien apostoliksi.[1] Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen vuosittaista muistopäivää vietetään 15.12.

Pyydettyään ja saatuaan Novgorodin arkkipiispalta luvan perustaa Marian ilmestyksen kirkko pohjoiseen Mitrofan vihittiin munkiksi nimellä Trifon ja hän alkoi johtaa Pyhän Kolminaisuuden luostaria Petsamojoen varrella levittäen samalla voimakkaasti kristinuskoa pohjoisen asukkaille.

Trifon kuoli vuonna 1583.

Sevettijärven ortodoksinen kirkko on pyhitetty pyhittäjä Trifon Petsamolaisen muistolle. Kirkko on rakennettu vuonna 1951 alkujaan tsasounaksi ja vihitty kirkoksi vuonna 1992. [1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Inarin Lapin matkailu ry

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.