Tositelevisio

Wikipedia
Ohjattu sivulta Tosi-TV
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valaisuryhmä pysyttelee taustalla Tosi-TV -ohjelman kuvauksessa.
Ääniteknikko pysyttelee taustalla Tosi-tv-ohjelman kuvauksessa.

Tositelevisio tai lyhyemmin tosi-tv on televisio-ohjelman laji, joka pyrkii esittämään käsikirjoittamattomia dramaattisia tai humoristisia tilanteita, dokumentoi todellista elämää ja suosii ”tavallisia” ihmisiä ammattinäyttelijöiden sijaan. Vaikka laji on ollut jossain muodossa olemassa television varhaisvuosista saakka, se alkoi tulla tunnetuksi vasta vuoden 2000 tienoilla.

Ohjelmalajin yleisiä tunnuspiirteitä ovat aidot ihmiset, vähäinen käsikirjoittaminen ja käsivarakuvaus.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1940–1960

1970-luku

1980-luku

1990-luku

Tyylilajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tositelevisiosta on useita eri tyylilajeja. Dokumentti voi seurata tavallisten ihmisten tai julkisuuden henkilön arkea. Lisäksi on olemassa kilpailuja, deittailusarjoja, työpaikan etsimistä, piilokameroita ja keskusteluohjelmia.

Lajityypin kriitikot väittävät että termi on harhaanjohtava ja kyseiset ohjelmat esittävät kaikkea muuta kuin todellisuutta, kun osallistujat on laitettu eksoottiisiin paikkoihin tai epänormaaleihin tilanteisiin ja joskus valmennettu esiintymään tietyllä tavalla, ja tapahtumia on manipuloitui viihteellisimmiksi ja dramaattisemmiksi leikkauksella ja muilla jälkikäsittelytekniikoilla. Eräiden tosi-tv-ohjelmien, kuten Viva La Bamin on epäilty jopa olevan käsikirjoitettuja.

Kriitikoiden mielestä tositelevisiosarjat ovat usein samantyyppistä sosiaalipornoa kuin mitä niin sanottu keltainen lehdistö harjoittaa: tirkistellään yksityishenkilöiden (joskus todentuntuista mutta lavastettua) arkielämää.

Suomessa esitettyjä tositelevisio-ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikki Kujansivu & Laura Saarenmaa (toim.): Tunnustus ja todistus. Näkökulmia kahteen elämän esittämisen tapaan. Gaudeamus 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Tosi-tv:n pitkä historia. Ilta-Sanomat, 6.10.2007, s. 63.
  2. AN AMERICAN FAMILY - THE STORY OF THE LOUDS