Teemasivu:Koirat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
muokkaa  

Koirat Wikipediassa

Tervetuloa Wikipedian koiraa, koiraeläimiä ja koirarotuja esittelevälle teemasivulle! Koiria on jalostettu eri käyttötarkoituksiin jo tuhansien vuosien ajan, minkä seurauksena on kehittynyt suuri joukko hyvin erinäköisiä ja -kokoisia koirarotuja. Koira on vanhin ihmisen kesyttämistä eläimistä, ja historian saatossa se on ollut ihmiselle hyödyksi monilla eri tavoilla. Koira (Canis lupus familiaris) on suden (Canis lupus) alalaji. Koiraeläinten heimon (Canidae) Canis-sukuun kuuluu suden lisäksi kuusi muutakin lajia.
Lue lisää · (Tyhjennä välimuisti)

muokkaa  

Viikon koirarotu

Stabyhoun eli stabijhoun on harvinainen, Alankomaista kotoisin oleva koirarotu. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 7 eli kanakoiriin. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on seisova lintukoira, mutta nykyään stabyhoun toimii lähes yksinomaan seura- ja harrastuskoirana. Luonteeltaan rotu on ystävällinen, rauhallinen ja miellyttämisenhaluinen.

Rotu polveutuu 1500-luvulla Ranskasta Alankomaihin tuoduista pitkäkarvaisista seisojista. Alankomaissa sitä alettiin kasvattaa Länsi-Friisinmaalla maan pohjoisosissa. Stabyhounin ensisijainen käyttötarkoitus oli pienriistan ja lintujen metsästys, mutta sitä käytettiin myös monenlaisissa muissa tehtävissä. Stabyhoun oli usein maatilan ainoa koira, joten sen toimenkuva oli laaja vahtikoirasta tuhoeläinten torjujaan.

muokkaa  

Kuukauden koiraeläin

Susi eli hukka (Canis lupus) on koiraeläimiin kuuluva nisäkäs, joka on biologisesti määriteltynä samaa lajia kuin kesy koira. Susi on peto- ja laumaeläin. Aiemmin susia oli lähes kaikkialla maapallolla, mutta nykyään niitä on lähinnä Pohjois-Amerikassa ja Euraasiassa. Susien elinalueisiin kuuluvat metsät, tundrat, taigat, tasangot ja vuoret.

Susiin suhtautuminen on hyvin ristiriitaista. Etenkin syrjäseuduilla ja yleensä alueilla, missä sudet ovat aiheuttaneet vahinkoja, kannatetaan susikannan vähentämistä ja tappolupien myöntämistä. Toisaalta viime vuosina havaitusta susikannan kasvusta huolimatta populaatio on edelleen Suomessa hyvin pieni, ja susi onkin luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi. Vaikka susi on erämaaoloissa vaaraton ihmiselle, voi ihmisiin tottuneen suden käytös muuttua. Suden pelko ja viha sitä kohtaan kuvastuu myös kansanperinteestä. Susi kuvataan saduissa usein pahaksi eläimeksi.