Talvihorros

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Talvihorros eli hibernaatio tarkoittaa säänneltyä alilämpöisyyttä, jonka avulla eläimet voivat säästää energiaa talven ylitse. Talvihorroksen aikana eläinten aineenvaihdunta ja ruumiinlämpö laskevat, ja keho käyttää ravinnokseen lämpimän kauden aikana kerättyjä rasvavarantoja. Horrosta syvempää lepotilaa kutsutaan diapaussiksi.

Talvihorrokseen voi vaipua vain eläin, joka on sopeutunut siihen. Monet tasalämpöiset eläimet, kuten siili viettävät talvensa talvihorroksessa. Talvihorros on kylmänhorroksen tapainen tila sillä erolla, että talvihorroksessa olevat eläimet pystyvät säätelemään itse ruumiinlämpöään polttamalla suurienergiaista ruskeaa rasvakudosta. Esimerkiksi ihmisen ruumis vahingoittuisi talvihorrokseen vaipumisesta.

Kaikki vaihtolämpöiset eläimet vajoavat puolestaan kylmänhorrokseen, jossa ruumiin lämpötila laskee lähelle nollaa ja elintoiminnot hidastuvat (esimerkiksi sammakko, käärme, sisilisko).lähde?

Sen sijaan esimerkiksi karhu ja mäyrä vajoavat talviuneen eivätkä syvään talvihorrokseen, koska niiden ruumiinlämpö pysyy melko tasaisena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tirri, Lehtonen, Lemmetyinen, Pihakaski, Portin: Biologian sanakirja. Helsingissä: Otava, 2001. ISBN 951-1-17618-8.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.