Sheffield

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Muista merkityksistä katso täsmennyssivua Sheffield.
City of Sheffield
Vaakuna EnglandSheffield.png
vaakuna sijainti
Sijainti 53°23′N, 1°28′W
Valtio Englannin lippu Englanti
Kreivikunta South Yorkshire
Perustamisvuosi 1893
Väkiluku -Seffield City 520 700 (2005)

-Metropolialue 1,569,000[1]

Pinta-ala 367,94 km²
Väestötiheys 1 403 as./km²
Korkeus 10 m
Sivusto www.sheffield.gov.uk

Sheffield on kaupunki Etelä-Yorkshiren kreivikunnassa Englannin pohjoisosassa. Kaupungin asukasluku vuonna 2005 oli noin 520 700, ja sen metropolialueen noin 1,8 miljoonaa. Sheffield on Englannin yhdeksän suurimman kaupungin joukossa, ja maan nopeimmin kasvava liiketoiminnan keskus Lontoon ulkopuolella. Sheffieldissä on kaksi yliopistoa, Sheffieldin yliopisto ja Sheffield Hallam University.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peace Gardens -puisto Sheffieldin keskustassa.

Sheffield on Englannin maantieteellisesti vaihtelevin kaupunkialue, ja maan vihrein suuri kaupunki. Kaupungissa on yhteensä 78 julkista puistoa (alaltaan yhteensä 18,30 km²), ja kolmasosa sen pinta-alasta sijaitsee Peak Districtin kansallispuistossa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheffield on maailmankuulu metalli- ja terästeollisuudestaan, jonka juuret ulottuvat ainakin 1300-luvulle. Terästeollisuus oli vastuussa kaupungin räjähdysmäisestä kasvusta teollisen vallankumouksen aikana 1800-luvulla. Vaikka teollisuuden merkitys kaupungille on vähentynyt, se tuottaa nykyään enemmän terästä kuin koskaan aikaisemmin. Suomalaisella metalliteollisuusyritys Outokummulla on ruostumatonta terästä valmistava tehdas Sheffieldin Tinsleyssä, mutta vuonna 2005 yhtiö ilmoitti sulkevansa sen lähitulevaisuudessa.[2] Vuonna 2007 yritys kuitenkin laajensi toimintaansa alueella.[3]

Meadowhall, joka 1990-luvun alussa oli Euroopan suurin ostoskeskus, sijaitsee Sheffieldin pohjoisosassa, lähellä naapurikaupunki Rotherhamin rajaa. Nykyään Meadowhall on liikevaihdoltaan Ison-Britannian toiseksi suurin ostoskeskus.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheffieldistä ovat kotoisin jalkapalloseurat Sheffield United ja Sheffield Wednesday, jotka pelaavat Football Leaguessa. Sheffield FC on maailman vanhin jalkapalloseura.[4]

Sheffield on myös tunnettu kaupungin Crucible-teatterissa vuosittain järjestettävästä snookerin maailmanmestaruusturnauksesta.

Tunnettuja sheffieldiläisiä yhtyeitä ja artisteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockyhtye Def Leppard, deathcore-yhtye Bring Me The Horizon, synthpop-yhtye Human League, britpop-yhtye Arctic Monkeys, Iron Maidenin laulaja Bruce Dickinson ja laulaja Joe Cocker ovat tunnetuimpia sheffieldiläisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sheffield.
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.