Sayaka Shōji

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sayaka Shōji

Sayaka Shōji (jap. 庄司 紗矢香, Shōji Sayaka; s. 30. tammikuuta 1983 Tokio) on japanilainen viulutaiteilija. Hän voitti ensimmäisenä japanilaisena ja nuorimpana voittajana Paganini-viulukilpailun Genevessä 1999.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shōji syntyi Tokiossa taiteelliseen perheeseen. Hänen äitinsä on taidemaalari ja isoäitinsä runoilija. Hän vietti lapsuutensa Sienassa, Italiassa. Ollessaan 5-vuotias hänen perheensä muutti takaisin Japaniin, jossa hän aloitti viuluopinnot. Vuosina 19952000 hän opiskeli Accademia Musicale Chigianassa Uto Ughin ja Riccardo Brengolan johdolla. 13-vuotiaana hän lähti vuodeksi opiskelemaan Saksaan Saschko Gawriloffin johdolla. Vuonna 1998 hän muutti Saksaan opiskelemaan Hochschule für Musik Kölnissä Zahar Bronin johdolla ja valmistui vuonna 2004. Hän jatkoi vielä opintojaan Gawriloffin johdolla ja osallistui myös Shlomo Mintzin mestarikursseille.

Vuonna 1997 Shōji teki debyyttinsä Lucerne Festivalilla ja Wienin Musikvereinissa. Kaksi vuotta myöhemmin 1999 hän voitti Paganini-kilpailun pääpalkinnon. Zubin Mehta on ollut hänen vahva tukijansa. Kun Shōji esiintyi hänelle vuonna 2000, hän muutti heti aikataulujaan ja järjesti Shōjille ensimmäisen levytyksen Israelin filharmoninen orkesterin kanssa. Seuraavaksi Mehta kutsui hänet esiintymään Baijerin valtionoopperassa ja Los Angelesin filharmonikkojen kanssa.

Monet orkesterit ovat kutsuneet Shōjin konsertoimaan kanssaan, esimerkiksi Berliinin filharmonikot, Lontoon sinfoniaorkesteri, New Yorkin filharmonikot, Baltimoren sinfoniaorkesteri, Pietarin filharmoninen orkesteri, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia ja WDR:n sinfoniaorkesteri. Johtajina ovat olleet esimerkiksi Lorin Maazel, Colin Davis, Wolfgang Sawallisch, Kurt Masur, Mariss Jansons, Juri Temirkanov, Valeri Gergijev, Myung-whun Chung ja Semjon Bytškov.

Vuoteen 2009 saakka hän soitti vuoden 1715 Stradivariusta "Joachim", joka oli lainassa Nippon Music Foundationilta. Nykyään hän soittaa vuoden 1729 Stradivariusta "Recamier", joka on lainassa Ryūzō Uenolta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sayaka Shojin sivusto sayakashoji.com.