Rohtomobola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rohtomobola
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Malpighiales
Heimo: Chrysobalanaceae
Suku: Mobolat Parinari
Laji: excelsa
Kaksiosainen nimi

Parinari excelsa
Sabine

Katso myös

  Rohtomobola Wikispeciesissä
  Rohtomobola Commonsissa

Rohtomobola (Parinari excelsa) on Chrysobalanaceae-heimoon ja moboloiden (Parinari) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on nopeakasvuinen ja ainavihanta puulaji, joka kasvaa tavallisesti noin 45 metriä korkeaksi, mutta epäsuotuisissa kasvuolosuhteissa voi jäädä vain noin 8 metriä korkeaksi. Rungon halkaisija on noin 40–50 cm. Puun latvus on tiivis ja muodoltaan pyöreä tai laakeaksi levenevä. Rohtomobolan hedelmät ovat ruskeita ja soikeita luumarjoja, joiden pituus on noin 5 cm ja halkaisija 3,2 cm.

Rohtomobola kasvaa sademetsissä, mutta ei kuitenkaan kaikkein märimmillä alueilla. Lisäksi lajia tavataan rannikkometsistä sekä suometsistä ja -painanteista. Guyanojen alueella lajia tavataan ylänköjen sademetsistä. Rohtomobola kasvaa luonnossa Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä trooppisessa Afrikassa. Amerikan mantereella lajin levinneisyysalue ulottuu Costa Ricasta Peruun, Boliviaan ja Brasiliaan. Afrikassa lajin levinneisyysalue ulottuu Senegalista itään Keniaan ja etelässä Angolasta Mosambikiin.

Rohtomobola on monikäyttöinen puu, josta saadaan useita erilaisia hyödykkeitä tavallisesti paikalliseen käyttöön. Lajin hedelmiä ja siemeniä käytetään ravintona. Hedelmäliha on tuoreena kellertävää sekä pehmeää ja sen on todettu sisältävän 38% sokereita. Joillakin alueilla hedelmistä on käytetty dhiaou- sekä kounangui-nimillä tunnettua alkoholijuomaa. Rohtomobolan siemenet ovat hyvin öljypitoisia. Rohtomobolan kuorta, juuria ja hedelmiä sekä niistä valmistettuja sekoituksia on käytetty erilaisiin perinteisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Rohtomobolan puuaines on kovaa, painavaa sekä hyvin kestävää ja tuoreena se uppoaa veteen. Puutavaraa ei yleensä ole viety ulkomaille, mutta Norsunluurannikolla sitä on kuitenkin myyty Eurooppaan tammien puuaineksen korvaajaksi. Rohtomobolan pintapuu on kermanvalkoista ja sydänpuu ruskeaa. Puuainesta on kuitenkin hankalaa työstää sen suuren piidioksidipitoisuuden vuoksi ja parhaiten sen työstö onnistuu heti tuoreena erityisillä sahoilla. Puutavaraa käytetään paikallisesti sisärakentamiseen, työkalujen varsiin sekä muihin taloustarvikkeisiin. Lisäksi puuta käytetään polttopuuna ja siitä syntyy myös hyvää puuhiiltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Parinari excelsa IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]