Robin Wikman (muusikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robin Wikman Espoon kulttuurikeskuksessa, Tapiolassa.

Robin Henrik Anselm Wikman[1] (s. 28. syyskuuta 1965 Helsinki) on suomenruotsalainen muusikko, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, tuottaja ja graafinen suunnittelija. Hän on esiintynyt oman nimensä lisäksi taiteilijanimellä Robinson.

Pave Maijanen keksi lisätä "son" -päätteen Robinin nimeen vasta vuonna 1984, jolloin ensimmäinen, Robinson-nimellä tehty single julkaistiin.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkutaival[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robin Wikman aloitti 4-vuotiaana pianonsoiton ja rumpukoulun 7-vuotiaana. Pianonsoiton taidon hän oppi itse, lukuun ottamatta muutaman viikon pianotunteja Mikki Nuorivaaran opissa. Nuorivaara, joka itse oli tuolloin äänittäjänä Finnvox-studiossa, huomasi potentiaalisen artistin ja hän antoi Wikmanille mahdollisuuden tehdä demonauhan studiossa. Demonauha kulkeutui hänen kauttaan Jori Sivoselle ja Timo Lindströmille. Tämä johti levytyssopimukseen PSO:n kanssa.

Ensimmäinen "oikea" bändi oli nimeltään Music Star, jossa soittivat Wikmanin lisäksi hänen hyvät ystävänsä Kim Lindholm rumpuja ja bassoa John Vihervä (joka myöhemmin oli Stratovarius-yhtyeen perustajajäsen). Music Star teki muutamia keikkoja, enimmäkseen koulujuhlissa. Robin ja kumppanit olivat tuolloin vasta 10–12-vuotiaita.

Robin Wikman julkaisi 14-vuotiaana vuonna 1979 ensimmäinen singlensä, Ala-asteen poika. Tämän kitaristi Eero Luparin kappaleen tuotti Jori Sivonen. Kappale osallistui myös Syksyn Sävelen karsintoihin. Levyn kääntöpuolella oli Raul Reimanin kääntämä Gerry Raffertyn kappale Baker Street, joka sai nimekseen Katu. Single ilmestyi PSO -levymerkille.

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Robin Wikman -nimellä tehty single on vuonna 1981 ilmestynyt Eurovision laulukilpailun voittajakappaleen (Making Your Mind Up) suomennos Ei määrää sua toiset. Sekin oli Raul Reimanin tekstittämä sekä Jori Sivosen tuottama. Kääntöpuolella oli Robinin ensimmäinen julkaistu oma sävellys "Tule puiston luo klo 8", johon Reiman teki sanat. Tuottajana toimi Kassu Halonen. Single ilmestyi Finnscandia-levymerkille. Samana vuonna Wikmaninsta tuli Benny Törnroosin seuraaja ruotsinkielisen Nuorten sävellahjan tuotannon "Ungdomens gåva i toner" juontaja-toimittaja.

Kolmannen singlen Wikman teki vuonna 1982 yhdessä Broadcast-yhtyeen jäsenten kanssa. Tämä oli ensimmäinen Wikmanin englanniksi tuotettu levy. Levyllä soittivat Wikmanin (koskettimet, sovitus, laulu) lisäksi basisti Seppo Allinen, rumpali Miri Miettinen sekä kitaristi Masa Rechardt. Levyn kappaleet olivat Wikmanin sävellykset, sanoitukset ja sovitukset "Mary" ja "For You". Tämä Jori Sivosen tuottama levy ilmestyi EMI:n Polydor-levymerkille.

Neljännen singlen, "True Vision"/"Patricia", Wikman teki EMI-levymerkille ja Pave (Pekka) Maijasen keksimällä Robinson-nimellä. "True Vision" voitti MTV:n Levyraati -ohjelman ennen Queen-yhtyettä, jonka kappale "Radio Ga Ga" sijoittui toiseksi. Wikmanin sävellys, sanoitus ja sovitus oli ensimmäinen suomalainen kappale, jonka video näytettiin Taivaskanavan Super Channellin "Music Box"-ohjelmassa. Kuvausryhmä tuli Englannista Suomeen tekemään video ja haastattelu. Kappale toi tekijälleen lukuisia radio-, TV- ja lehtihaastatteluja, esimerkiksi tv-ohjelmissa "Levyraati", "Toivotaan, toivotaan", "Desibeliappelsiini", "Rockstop", "Söndagsöppet", "Vuosikertaviihde" sekä monia kaapeliverkon ohjelmia. Pave Maijanen tuotti kyseisen levyn Finnvox-studiolla. Levyn muusikkokaartiin kuului hänen esikuvansa ja ystävänsä, Pekka Pohjola bassossa, Miri Miettinen rummuissa sekä Juha Björninen kitarassa. Robinson soitti itse kosketinosuudet sekä lauloi kaikki lauluosuudet. B-puolen kappale "Patricia", tehtiin samalla kokoonpanolla. Molemmat kappaleet olivat Wikmanin omaa käsialaa ja musiikki on tyyliltään aikuisrockia.

Robinson keikkaili ympäri maata ja häntä pyydettiin myös monien muiden artistien levyille taustalaulaja-sovittajaksi. Näitä olivat esimerkiksi Bogart Co., Marilin, Nisa Soraya, Baysix, Ami Jaara ja Esko Ilmari Koivumies. Robinsonin tavaramerkki on Beach Boys -tyylinen stemmalaulanta ja laulusovitustyö. Wikman on vuodesta 1981 ollut The Beach Boys -yhtyeen kansainvälisen virallisen fan klubin (BBFC) Suomen edustajana. Häntä pidetään yhtenä tärkeimmistä Beach Boys -asiantuntijoista Suomessa. Hän on myös esiintynyt eri show-kokonaisuuksissa, muun muassa Step Up-tanssiryhmän taustalaulaja/esiintyjänä yhdessä Jokke Seppälän ja Bianca Moralesin kanssa sekä ollut myös lukuisissa PR-tilaisuuksissa, esimerkiksi kaksi kertaa Kolmoskanavan "Julkkisrallissa".

Kolmas englanninkielinen, Robinson-nimellä julkaistu single "When You're Young" on ainoa Robinson & The Eyes-yhtyeen kanssa tehty levy. Yhtyeeseen kuului Hänen lisäksi kitaristi Make Palmroos, basisti Isto Uimonen, kosketinsoittaja Joachim Verghese sekä Veli-Sakari Kukkonen rummuissa. Levyn A-puolen "When You're Young" -kappaleen teksti ovat hänen nuoruuden ystävänsä Johan Schmidtin käsialaa. B-puolella on myöskin Wikmanin ja Schmidtin kynästä tullut "Take Me There". Levyn tuottivat Wikman ja T. T. Oksala. Johan Schmidt on tehnyt Wikmanin kanssa useita kappaleita, jotka odottavat julkaisua. Kyseisen levyn julkaisuvuosi on 1985 ja ilmestyi EMI-levymerkillä. Wikman teki myös päivätyötä EMI:n Suomen päämajassa, toimien kansainvälisen tuotannon päällikön Heikki Puhakan assistenttina.

Ensimmäinen Maxi-single ilmestyi 1986. Levyllä soivat Wikman/Schmidt (WiSch Productions) parivaljakon kappaleet "See My Painful Eyes" sekä "Flyin´ Higher". Levyn tuotti kitaristi Juha Björninen. Muusikot Wikmanin (kosketinsoittimet, laulut), Juha Björnisen lisäksi olivat Pekka Pohjola Groupin rumpali Keimo Hirvonen, basisti Häkä Virtanen ja Timo Pratskin (kosketinsoittimet). Samaan aikaan Wikman suoritti merkonomin tutkintoa ruotsinkielisessä kauppaopistossa, Svenska Handelsläroverketissä. Myöhemmin Wikman opiskeli myös datanomiksi ja graafiseksi suunnittelijaksi.

Vuonna 1987 Wikman perusti Kari Kuivalaisen kanssa Adsounds Oy -nimisen äänimainostoimiston. Yhtiö teki lukuisia radiomainoksia, jinglejä sekä musiikkia TV-mainoksiin. Kuivalainen ja Wikman oli myös mukana yhteisessä duetossa Karin "Kuivalainen Residence" singlellä. Laulu on Kuivalaisen sävellys "Satama", jonka Wikman sovitti. Kari Kuivalainen on myös säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut myös mm Riki Sorsan esittämän "Haaveissa vainko oot mun" -kappaleen.

Robinson toimi 1980-luvulla myös kosketinsoittaja/laulajana Kirkan The Kids-yhtyeessä. Siihen kuului Wikmanin lisäksi basisti Asko Ahonen, rumpali Esa "Eski" Palosaari sekä kitaristi Jaku Havukainen.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 Robinson oli mukana Eurovision laulukilpailun Suomen karsinnassa. Laulu oli nimeltään "Yön Poika" ja se oli R.E.L.S.in (Bogart Co.:n jäsenet) sävellys. Sanoituksen teki VeePee Lehto. Kokoonpano oli nimeltään Robinson & Apollo 16, ja kuudes sijoitus toi Robinsonille mahdollisuuden osallistua taustalaulajana loppukilpailuun Kroatian Zagrebissa. Turkulainen Beat-yhtye esitti kappaleen "Fri". Wikmanin kanssa taustalaulajana oli Kari Kuivalainen.

Vuosina 1991 ja 1993, Robinson kävi PR- ja tutustumiskiertueilla Los Angelesissa. Vuonna 1991 ilmestyi single "Let Me Show", Wikmanin omaa käsialaa alusta loppuun, paitsi B-puolen "Take My Hand" -kappaleen sanoituksen teki Johan Schmidt. Levyn tuotti Robinson, ja hän soitti itse levytyksen kaikki soittimet, lukuun ottamatta sähkökitaraa, jota soitti Jaku Havukainen.

Robinson teki yhteistyötä Ari Ilaskiven kanssa suunnitellen muun muassa Arin isän, Raimo Ilaskiven presidenttivaalitunnarin sekä Kokoomuksen tunnarit. Wikman on myös vierailevana tähtenä Baysix-yhtyeen "Secrets And Lies"- levyllä laulajana, kosketinsoittajana sekä säveltäjä/sovittajana. Ari Ilaskivi on Baysix-yhtyeen rumpali ja perustajajäsen. "Secrets And Lies" levyllä olevasta kappaleesta "Strawberry Girl" -biisistä on tehty myös ns. "Radio-Mix". Kyseinen kappale on Ari Ilaskiven ja Robin Wikmanin käsialaa.

1990-luvun jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen kappaleita ovat tehneet myös muita artisteja (muun muassa Kassu Halonen versioi Wikmanin ja Johan Schmidtin "Reflections"-biisiä). Wikman on 2020-luvulla tekemässä uutta musiikkia ja suunnittelee oman mainos- ja musiikkitoimiston perustamista. Hän julkaisi keväällä 2021 ja 2023 kaksi CD-singleä, "Taivas vain tietää" sekä "Bara du vet". Kyseessä on cover The Beach Boys -yhtyeen klassikosta "God Only Knows" molemmilla kotimaisilla kielillä. Hänellä on suunnitteilla kokopitkä albumi edesmenneen Pekka Pohjolan muistolle. Levyllä ei ole Pohjolan sävellyksiä, vaan koko materiaali on Robin Wikmanin käsialaa. Levyn nimeksi on valittu "Sun After Rain" ja se tulee sisältämään kahdeksan kappaletta/osiota, jotka kaikki linkittyvät toisiinsa, eli se on ns. konseptialbumi.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ala-asteen poika/Katu (PSO/Blue Master - SPS-32)
  • Ei Määrää Sua Toiset/Tule Puiston Luo Klo 8 (Finnscandia - FS-139)
  • Mary/For You (Polydor - 2055 099)
  • True Vision/Patricia (EMI - 9C 006 1384447)
  • When You´re Young/Take Me There (EMI - 006 1384647)
  • See My Painful Eyes/Flyin´ Higher (EMI - 016 1384836)
  • Let Me Show/Take My Hand (HitBack - HBS 001)
  • Taivas Vain Tietää (SOLOCD2301)
  • Bara Du Vet (Wikman Art)

Kokoelmalevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Soitto Sinulle! (PSO/Blue Master - BLU-LP 241)
  • Eurovisio Special '81 (Finnlevy - FL 5095)
  • Solo Soi!, Vol 2 (Solo r.y.:n jäsenten kokoelmalevy) - 2023 (SOLOCD2301)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.