Ristikukkaismaiset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ristikukkaismaiset
Sareptansinappi Brassica juncea
Sareptansinappi Brassica juncea
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ristikukkaismaiset Brassicales
Bromhead
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Ristikukkaismaiset Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ristikukkaismaiset Commonsissa

Ristikukkaismaiset (Brassicales) on kasvilahko, joka kuuluu varsinaiskaksisirkkaisten, Rosopsida, ryhmään Eurosidae II. Lahkon tunnetuimpia edustajia ovat ristikukkaiskasvit, joihin kuuluu joitakin hyöty- ja koristekasveja.

Lahkolle on ominaista ns. myrosiinisolujen esiintyminen. Ne sisältävät entsyymiä, joka katalysoi rikkipitoisten glukosidien eli glukosinolaattien hajoamista solukkoja haavoitettaessa tai murskattaessa. Tämä saa aikaan ristikukkaismaisille ominaisen tuoksun ja maun. Edelleen lahkon fytokemialle on ominaista metyyliflavonolien ja tanniinien (parkkihappojen) puuttuminen. Varren anatomialle on ominaista tylppysolukon esiintyminen putkiloiden yhteydessä. Ristikukkaismaisilla on kierteinen lehtiasento ja pienet, varteen kiinnittyvät korvakkeet. Kukinto on terttumainen. Kukkien terälehdet ovat usein kynnelliset eli tyvestään hyvin kapeat ja sikiäin koostuu kolmesta yhteen kasvaneesta emilehdestä ja on kehänpäällinen. siemenaiheet ovat siinä yhdessä tai kahdessa rivissä. Siemenen sisältämä alkio on usein lehtivihreällinen.[1]

Heimot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahkoon kuuluu noin 2,2 % varsinaiskaksisirkkaisista. Ne jakaantuvat nykyisten käsitysten mukaan 18 heimoksi, joista vain ristikukkaiskasveja ja resedakasveja voi löytää Suomen luonnosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stevens, P. F.: Angiosperm Phylogeny Website (Version 12) Heinäkuu 2012. Viitattu 10.8.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]