Rexi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rexi (oik. Raimo Kero, s. 21. maaliskuuta 1948 Kälviä) on suomalainen muusikko. Rexi teki ensimmäisen julkisen keikkansa vuonna 1964. Hän soitteli eri rautalankabändeissä, kunnes pestautui vuonna 1966 Kari Keiskin yhtyeeseen kitaristiksi ja laulusolistiksi. Samaan aikaan Rexi työskenteli myyjänä kokkolalaisessa musiikkiliikkeessä. Myöhemmin hän perusti oman liikkeen, Rexin Musiikin.

Vuonna 1974 ilmestyi Rexin ensimmäinen, covereita sisältänyt albumi Parhaat, jonka julkaisi Jukka Kuoppamäen levy-yhtiö Satsanga. Ensimmäisen hittinsä Rexi sai vuonna 1977, jolloin hän pääsi Syksyn Sävel -kilpailuun kappaleella ”Puhtaat purjeet”, jonka oli säveltänyt ja sanoittanut Raul Reiman. Vaikka kappale sijoittautui vasta viidenneksi, se pysytteli vuoden verran Mitä Suomi soittaa -listalla. Heti perään julkaistiin samanniminen albumi, jolla on eri tyylilajeja edustavia kappaleita. [1]

1980-luvun alkajaisiksi Rexiltä ilmestyi tanssikappaleita sisältävä albumi Katseet, jonka nimisävelmä on suomennos Art Garfunkelin levyttämästä kappaleesta ”Bright Eyes”. Albumin varsinaiseksi vetonaulaksi muodostui Raul Reimanin sävellys ”Pepita”.

Syksyllä 1984 Rexi sai ÄKT:n Emma-palkinnon Syksyn Sävel -ehdokkaastaan ”Kun sen aika on”, jonka sävelsi Veikko Samuli ja sanoitti Raul Reiman.

1980-luvulla Rexin taustayhtyeenä oli Napoleon-niminen kokoonpano. Kolmisen vuotta keikkailtuaan hän päätti vetäytyä julkisuudesta. Hän oli osakkaana Veikko Samulin levy-yhtiössä VIP Music ja pyöritti musiikkiliikkeensä ohella omaa RM-studiota, joka ensin toimi Kokkolassa ja myöhemmin Helsingissä. Näihin aikoihin hän sävelsi lauluja eri artisteille, joista esimerkkeinä ovat Kari Tapion levyttämät kappaleet ”Haavetango” ja ”Tyttö kuin taivaasta”.

1990-luvun alussa Rexi aloitti laulamisen uudelleen. Vuonna 1992 hän osallistui euroviisukarsintoihin säveltämällään kappaleella ”Ruskaa näin sinun silmissäsi” yhdessä Kaija Pohjolan kanssa. Huonosta sijoituksesta lannistumatta Rexi aloitti jälleen tiiviin keikkaputken.lähde?

Vuonna 1998 Rexi levytti albumillisen hengellisiä kappaleita, joista mainittakoon ”Merten mies”. Hänen tuoreinmilloin? levytyksensä on Raul Reimanin aiemmin julkaisemattomaan tekstiin pohjautuva ”Ikuiset lumet”, joka ilmestyi helmikuussa 2012. Samana vuonna ilmestyi myös Rexin ja Hannele Kalliokosken käsialaa oleva kappale ”Juna lähtee jo”.

Rexi on lisäksi toiminut myös sanoittajana, esimerkiksi suurin osa Rexin sanoituksista julkaistiin albumilla Siunaa Jeesus lastasi ja lisäksi. Souvarit-yhtyeelle hän teki joitakin kappaleita kuten ”Kairankulkija” ja ”Leikkivät aallot”. Rexin säveltämän ja Kari Tapion sanoittaman ”Haavetango”-kappaleen on levyttänyt Kari Tapion lisäksi myös Ensio Kaustinen ja Pekkaniskan Pojat. [2]

Sittemmin Rexi on keskittynyt enemmän maalaamiseen, puusepäntöihin ja veneiden suunnitteluun mutta on keikkaillut silloin tällöin[3], esimerkiksi Raimo on esiintynyt jonkin verran Ruotsalon kyläjuhlissa.[4]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Latva, Tony - Tuunainen, Petri: Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. WSOY, 2004. ISBN 951-0-27817-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reimanin iskelmät ovat nyt kenties rakastetumpia kuin koskaan Akaanseutu.fi. 14.6.2013.
  2. Rexi lauluntekijänä Fono.fi. Viitattu 6.7.2015.
  3. Rexi – iskelmätähdestä kuvataiteilijaksi Tutka.pro. 01.02.2018. Viitattu 22.5.2018.
  4. Ruotsalon kyläyhdistys - Kuvagalleria pp.kpnet.fi. Arkistoitu 23.5.2018. Viitattu 22.5.2018.