Petros Sasaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lähikuva Petros Sasakin hautarististä Lintulan luostarin hautausmaalla.
Valokuva Sasakin suunnittelemasta Johannes Karhapään sovinnonrististä Joensuun Tuupovaarassa Pyhän Hannan kirkon vieressä.
Sovinnonristin laatta.

Petros Iwao Sasaki (23. elokuuta 1939 Odate, Japani30. maaliskuuta 1999 Kuopio, Suomi)[1] oli Suomessa vaikuttanut japanilaissyntyinen ikonimaalari.

Petros Sasaki syntyi Japanissa vanhaan sukuun, jonka jäseniä oli 1860-luvulla kääntynyt ortodoksikristityiksi. Hän oli neljännen polven ortodoksi.[1] Opiskeltuaan ensin taidetta Tokiossa hän meni vuonna 1964 opiskelemaan teologiaa Ateenan yliopistoon Kreikkaan. Hän opiskeli Ateenassa myös ikonimaalausta oppien temperatekniikan käytön. Sasaki muutti vuonna 1968 Suomeen arkkipiispa Paavalin kutsusta.[2][1] Sasaki asettui asumaan Kuopioon suomalaisen vaimonsa kanssa. Hän sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1975.[2]

Sasakin tuotanto on laaja. Hän on maalannut muun muassa Heinävedellä sijaitsevan Lintulan luostarin uuteen kirkkoon vuonna 1972 ikonostaasin sekä suurikokoisen alttari-ikonin, jonka aiheena on Jumalanäidin Ennusmerkki -ikoni.[3] Sasakin suurin työ oli Kajaanin Kristuksen kirkastumisen kirkkoon tehty bysanttilaistyylinen fresko.[2] Hän on maalannut myös Mikkelin Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkon ikonostaasin ikonit ja freskon.[4] Sasakin maalaamiin ja suunnittelemiin kokonaisuuksiin kuuluu myös Sotkamon Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkon ikonostaasi.[5]

Suomessa uudelleenvirinneen ikonimaalauksen on sanottu varsinkin 1970-luvulla henkilöityneen Sasakiin.[6] Hän oli arvostettu ikonimaalauksen opettaja eri puolilla Suomea ja johti pohjoisessa Suomessa vaikuttanutta ikonimaalausharrastajien ryhmää. Lisäksi Sasaki oli monipuolinen kuvittaja ja suunnitteli erilaisia kunnia- ja ansiomerkkejä, logoja ja standaareja.[1] Hän on julkaissut teoksen Pyhä kuva ja ortodoksisuus yhdessä Vesa Takalan kanssa.

Vuonna 1999 vaikeaan sairauteen kuollut Sasaki on haudattu Lintulan luostarin hautausmaalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Kuolleet: Ikonimaalari Petros Sasaki Helsingin Sanomat. 3.4.1999. Viitattu 22.3.2018.
  2. a b c Ikonimaalaus Suomen ortodoksinen kirkko [Internet Archive]. Viitattu 30.1.2016.
  3. Pyhän Kolminaisuuden kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 22.3.2018.
  4. Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 22.3.2018.
  5. Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 22.3.2018.
  6. Kari Kotkavaara: Ikonit Suomessa sotien jälkeen, teoksessa Pinx – maalaustaide Suomessa: Suuria kertomuksia, s. 181. Weilin+Göös 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]