Paula Björkqvist

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Paula Annikki Björkqvist (3. tammikuuta 197518. heinäkuuta 2006) oli suomalainen keskustalainen paikallispoliitikko. Jämsän kunnallispolitiikassa vaikuttanut Björkqvist muistetaan parhaiten joutumisestaan raa'asti surmatuksi. Murhasta tuomittiin aviomies Jarmo Björkqvist.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylioppilaaksi valmistumisensa jälkeen Björkqvist työskenteli hieman yli vuoden ajan apteekissa ja lähti tämän jälkeen opiskelemaan farmasiaa Kuopion yliopistoon, jossa suoritti farmaseutin tutkinnon vuonna 1998. Valmistumisensa jälkeen hän oli töissä farmaseuttina Jämsän Apteekissa.

Jämsän kunnallisvaalien ääniharava Björkqvist toimi muun muassa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Nuoren keskustalaisen naispoliitikon uran sanottiin olleen nousujohteinen, ja Björkqvist ehtikin valmistautua jo vuoden 2007 eduskuntavaaleihin, mutta varhainen kuolema keskeytti kampanjoinnin.

Björkqvistillä oli puheenjohtajuuden lisäksi myös muita luottamustoimia. Hän oli muun muassa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen sekä Keski-Suomen maakuntavaltuuston jäsen.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paula Björkqvist surmattiin kotonaan 69 veitseniskulla varhain aamulla 18. heinäkuuta 2006. Murhasta tuomittiin hänen aviomiehensä Jarmo Björkqvist. Aviomies oli ollut pidätyshetkellä shokkitilassa ja hän oli myös yrittänyt vahingoittaa itseään.

Jarmo Björkqvist ilmoitti aluksi, ettei muista tapahtumista mitään. Hän tunnusti huhtikuussa 2007 mielentilatutkimuksen jälkeen viranomaisille, että muistaa tapahtuneesta kaiken, mutta ei pystynyt sitä heti kertomaan. Jarmo Björkqvist kirjoitti myös tunnustuskirjeen, joka on nähtävillä internetissä.

Oikeudenkäynti alkoi 12. joulukuuta 2006 Jämsän käräjäoikeudessa.[1] Johtava kihlakunnansyyttäjä Pentti Hiidenheimo vaati Jarmo Björkqvistille elinkautista rangaistusta murhasta. Jarmo Björkqvist tunnusti tapon, mutta kiisti murhan. Käräjäoikeudessa Paula Björkqvistin äiti vaati Jarmo Björkqvistiltä korvauksia 50 000 ja isä puolestaan 30 000 euroa.[2]

Jarmo Björkqvist tuomittiin 3. toukokuuta 2007 elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta. Hän valitti tuomiosta Vaasan hovioikeuteen, joka käsitteli tapausta 9. lokakuuta 2007. Hovioikeus piti elinkautistuomion ennallaan 26. lokakuuta 2007 antamassaan päätöksessä.

Laajaa huomiota saanut surmatapaus nosti perheväkivallan jälleen puheenaiheeksi Suomessa. Pariskunnalla on yhteinen tytär, jonka kaksivuotispäivää oli vietetty surmaa edeltäneenä päivänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iltalehti 9.12.2006
  2. Iltalehti 12.12.2006