Parga

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Parga linnoituksen edustalta nähtynä

Parga (kreik. Πάργα) on kunta Länsi-Kreikassa, Prevezan prefektuurissa, Epeiroksen maakunnassa. Sen keskus on Pargan kylä, joka on suosittu matkailukohde. Muita kyliä ovat Agia, Agia Kyriaki, Anthousa ja Trikorfo. Kunnassa asuu noin 3500 asukasta, joista noin 2000 Pargan kylässä.

Kunta sijaitsee 50 km Igumenitsasta etelään ja 60 km Prevezan kaupungista pohjoiseen. Kunta on muun seudun tapaan vuoristoinen, ja sen korkein kohta on Pargavuori, joka kohoaa 927 metrin korkeuteen 5 kilometrin päässä rannikosta. Seudulla viljellään runsaasti oliiveja, mikä onkin alueen toinen pääelinkeino matkailun lisäksi.

Panagian saari.

Pargan kylä sijaitsee amfiteatterin muotoisella alueella Pargan linnoituksen itäpuolella. Kaupungin edustalla sijaitsee saari nimeltä Panagia, jonne pystyy paikoin kävelemään matalan salmen yli. Saarella sijaitsee kaksi kirkkoa ja pieni ranskalaisten rakentama linnoitus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pargan varhaisin tunnettu asutus on 1200-luvulta eaa. Se mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1320 Romanian piispan ja Venetsian välisessä sopimuksessa. Vuoden 1360 tienoilla kylä siirtyi sisämaasta nykyisen venetsialaisen linnakkeen kohdalle, josta asukkaiden oli helpompi puolustaa itseään albanialaisten hyökkäyksiltä. Legendan mukaan paimen löysi neitsyt Marian ikonin luolasta läheltä rantaa, josta se tuotiin kylään. Ikoni löytyi myöhemmin kuin ihmeen kaupalla samasta luolasta, mitä pidettiin merkkinä siitä, että kaupunki on siirrettävä rannan tuntumaan. Kylän edustalla olevalla pienellä Panagian saarella onkin neitsyt Marialle omistettu kirkko. Samaan aikaan normannit hallitsivat Joonianmeren saaria ja pargalaiset pyysivät näiltä suojaa.

Vuosina 14011797 kaupunki siirtyi venetsialaisten valtaan, mutta säilytti osan itsenäisyydestään. Venetsialaisten aikana Parga kukoisti. Venetsialaiset rakensivat Pargan linnoituksen ja istuttivat oliivipuita, minkä ansiosta oliiviöljyn kauppa kukoisti. Venetsialaisten aikana ottomaanit hyökkäsivät kaupunkiin useita kertoja, mutta saivat sen kunnolla haltuunsa vain vuosina 14521453.

Pargan linnoituksen kaakkoiskulma

Venetsialaisten suopeutta Pargaa kohtaa kuvaa lausuma ”Parga on aina oleva Korfun silmät ja korvat ja se on pidettävä kaikin voimin” (Parga sarà sempre l'occhioe l'oreccio di Corfù, percioc he'dobbiamo tereta con tutte le forze). Pargaa oli myös helppo puolustaa kapealla niemellä sijaitsevasta linnoituksesta käsin, johon oli käytännössä mahdotonta hyökätä mereltä.

Venetsialaisten jälkeen Pargasta tuli pelinappula suurvaltojen politiikassa. Vuonna 1797 Venetsia antautui Napoleon Bonapartelle ja samalla Parga siirtyi Ranskalle. Vuosina 1800–1807 se oli Joonianmeren saarten tasavallan autonominen osa, minkä jälkeen se oli taas Ranskan hallussa 1807–1815. Waterloon taistelun jälkeen Pargalaiset kääntyivät ranskalaisia vastaan ja siirtyivät Englannin puolelle. Englantilaisia Parga kiinnosti kuitenkin vain kauppatavarana. Vuonna 1817 Parga myytiin turkkilaisille 157 000 punnasta ja vastineeksi englantilaisten Joonianmeren saarten hallinnan tunnustamisesta. 15. huhtikuuta 1819 pargalaiset lähtivät maanpakoon Korfun saarelle, josta he palasivat vasta vuonna 1913 Kreikan itsenäistyttyä.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pargan pääelinkeino on nykyään matkailu. Pargan kylä tarjoaa matkailijoille kolme hiekkarantaa: Valtos, Krioneri ja Piso Krioneri. Pargan puolelta niemen ympäri Valtosin rannalle pääsee sujuvasti jatkuvasti kulkevilla veneillä, jotka maksavat noin 4-6€ per reissu. Parin kilometrin päässä Pargan kylästä sijaitsee Lichnosin ranta, jonne matka maksaa noin 8 €. Historiallisia kohteita ovat venetsialainen linnoitus sekä Anthousassa sijaitseva Ali pašhan linnoitus. Matkailijoille markkinoidaan myös kävelyretkiä Pargan seudulla. Erikoisuutena mainittakoon että kaupungissa on noin parikymmentä kirkkoa.

Pargasta järjestetään laivamatkoja muun muassa horisontissa siintäville Paxin ja Antipaxin saarille, sekä siellä sijaitseville suurille kallioluolille, joihin osa laivoista menee osittain sisäänkin matkan aikana. Myös uiminen täällä laivasta käsin on usein mahdollista. Lähialueilta löytyvät myös Nekromanteionin oraakkeli, myyttinen Styks-joki (Aheron-joki), Meteoran luostarit ja Zalongon-kukkula.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Parga.