Nuotti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nuottikirjoituksessa käytettyä merkkiä. Nuotilla voidaan tarkoittaa myös nuottijulkaisua. Nuotti on myös ralliautoilussa käytettävä ajo-ohje.

Nuotti on musiikin kirjallisessa muistiinmerkitsemisessä eli nuottikirjoituksessa käytetty symboli, joka osoittaa sävelen äänenkorkeuden, sekä sen ajallisen keston annetussa tahtilajissa. Nuoteiksi voidaan lukea myös musiikin taukomerkinnät.

Nuottiviivasto on graafinen pohja, jossa on viisi viivaa. Nuottiviivastossa nuotit asetetaan viivojen päälle, niiden väliin sekä viivaston alle joko apuviivojen kanssa tai ilman. Nuotin pään sijainti ilmaisee sävelkorkeuden, nuotin muoto sen keston. Mitä korkeammalla nuotti on, sitä korkeammalta soitetaan tai lauletaan. Sävelen keston osoittavat nuottien aika-arvot. Myös tauoilla on omat aika-arvonsa. Nuottikirjoituksessa on yleisenä käytäntönä, että neljännestä viivasta ylöspäin nuottien varret piirretään alaspäin, mutta ohjetta sovelletaan luovasti ja vaihtelevasti.

Nuottien aika-arvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nelinkertainen kokonuotti Kaksinkertainen kokonuotti Kokonuotti
Puolinuotti Neljäsosanuotti Kahdeksasosanuotti
Kuudestoistaosanuotti Kolmaskymmeneskahdesosanuotti (1/32-nuotti) Kuudeskymmenesneljäsosanuotti (1/64-nuotti)

Jos kahdeksasosa- tai sitä lyhempiä nuotteja on kaksi tai useampi peräkkäin, niissä olevat väkäset korvataan nuotteja yhdistävillä palkeilla. Myös 1/128-, 1/256- jne. nuotit voidaan vastaavalla tavalla muodostaa liittämällä nuotteihin lisää väkäsiä tai palkkeja, joista jokainen lyhentää keston aina puoleen entisestään, mutta ne ovat jo käytännössä harvinaisia.

Mikäli nuotin jäljessä on piste, nuotin kesto pitenee puolitoistakertaiseksi. Esimerkiksi puolinuotti, jonka jäljessä on piste, vastaa kestoltaan kolmea neljäsosanuottia.

Normaaleista nuoteista jokainen on kestoltaan puolet lähinnä suuremmasta. Triolissa nuotin kesto jaetaan poikkeavasti kolmeen yhtä suureen osaan. Jos esimerkiksi neljäsosanuotti on jaettava kolmeen osaan, ne merkitään kahdeksasosanuottien tavoin, mutta niiden yläpuolelle merkitään kaari ja sen ulkopuolelle numero 3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]