Nuorten Ohjaamo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nuorten Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden nuorten matalan kynnyksen palvelupiste, jonka toimintamalli rakentuu monialaisesti tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea tarjoavasta Ohjaamosta, eri hallinnonalojen peruspalveluista ja laajasta yhteistyöverkostosta.

Ohjaamon logo

Ohjaamon ydintoimintaan kuuluu henkilökohtainen neuvonta ja ohjaus, tuki elämänhallintaan, urasuunnitteluun, sosiaalisten taitojen ja valmiuksien kehittämiseen sekä kouluttautumisen ja työllistymisen tukeminen. Ohjaamossa työskentelevät ammattilaiset selvittävät nuoren tilanteen ja palvelutarpeen yksilöllisesti tukien nuoren omaa osallistumista. Ohjaamon käytössä on toiminnallisia palveluja, jotka sekä auttavat tunnistamaan nuoren tarpeet että vahvistavat hänen toimintakykyään ja arjessa pärjäämistään. Nuoren kanssa yhteistyössä luodaan suunnitelma sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Ohjaamon palveluja käyttääkseen nuori ei tarvitse lähettävää tahoa, vaan Ohjaamo on avoinna kaikille.

Ohjaamon laajaan yhteistyöverkostoon kuuluu viranomaistahojen, oppilaitosten ja työpajojen lisäksi esimerkiksi kolmannen sektorin toimijoita, vapaaehtoistyötä tekeviä ja muita nuorten parissa toimivia tahoja. Ohjaamo toimii myös yritysyhteistyön linkkinä paikallisten yrittäjien ja yrittäjäjärjestöjen suuntaan työnantajien ja nuorten kohtaamista edistäen.

Toimintamallin tavoitteena on, että Ohjaamo toimii nuoren tukena, kunnes tilanteeseen löydetään pidempikestoinen ratkaisu esimerkiksi yhteistyöverkoston tarjoamien palveluiden kautta tai nuoren siirtyessä opintoihin tai työelämään.

Ohjaamotoiminnan kehittämistä tukee Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Ohjaamot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaamoja toimii eri puolilla Suomea, muun muassa pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä, Forssassa, Kokkolassa, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Vuonna 2018 Ohjaamoja on noin 50 eri puolilla Suomea.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaamot Suomessa

Kohtaamon nettisivut (Arkistoitu – Internet Archive)