Mittatekniikan keskus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mittatekniikan keskus

MIKESin logo

Yritysmuoto Sektoritutkimuslaitos
Perustettu 1991
Kotipaikka Otaniemi (Espoo) ja Kajaani
Toimiala Metrologia ja akkreditointi
Liikevaihto 11 M€
Henkilökuntaa 80
Omistaja Valtio
Kotisivu www.mikes.fi

Mittatekniikan keskus MIKES[1] on Suomen kansallinen metrologialaitos. Tutkimusalueena MIKESissä on metrologia eli mittaustiede. Asiakkaina ovat kotimaiset ja kansainväliset yritykset ja julkinen sektori. Muita kansallisia metrologialaitoksia ovat mm. PTB (Saksa), NPL (Iso-Britannia), NMIJ (Japani) ja NIST (USA). MIKES kuuluu Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan.

Toimitalo Otaniemessä 60°10′49″N, 024°49′33″E
Laboratorion tärinävaimennus. Sinisen betonilaatan massa on 140 000 kg.

Nykyinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MIKES on perustettu vuonna 1991 ja siihen kuuluu kaksi toimialaa: MIKES-metrologia ja FINAS-akkreditointi. Henkilömäärä on 80, joista yli puolet on metrologiassa. Vuosibudjetti on 10 M€. MIKES-metrologian neljä perustehtävää ovat SI-mittayksikköjärjestelmän toteutus, korkeatasoisen tutkimuksen teko metrologian alueella, mittausmenetelmien kehittäminen teollisuuden ja yhteiskunnan tarpeisiin ja kalibrointi-, asiantuntija- ja koulutuspalvelujen tuottaminen. Lakisääteisen metrologian osalta MIKES tekee yhteistyötä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin kanssa. Tukes huolehtii siitä, että kaupankäynnissä käytetään lain vaatimukset täyttävää mittauslaitetta, kun määritetään tuotteen hintaa. Tällaisia mittalaitteita ovat esim. kaupan vaa’at ja polttoainemittarit. MIKES muutti vuonna 2005 toimitaloon, jossa mittaustieteen asettamat vaatimukset lämpötilan, tärinän ja sähköisten häiriöiden suhteen on otettu suunnittelussa huomioon. Talo sijaitsee Otaniemessä. MIKESin toinen toimipiste on Kajaanissa, UPM:n lakkautetun paperitehtaan remontoiduissa tiloissa. Kajaanin toimipistettä hoitaa 7 henkilöä. MIKES on lisäksi tehnyt sopimuksen Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteen laitoksen, Säteilyturvakeskuksen, Aalto-yliopiston ja Geodeettisen laitoksen kanssa mittanormaalitoiminnan hoitamisesta erikoisaloilla.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MIKESin strategisia tutkimusalueita ovat kvanttimetrologia, spektroskopia, nano- ja mikrometrologia, ympäristö ja energia. MIKES toimii aktiivisesti EU:n eurooppalaisessa metrologiaohjelmassa EMRP (European Metrology Research Programme) ja kotimaisissa tutkimushankkeissa. Yhteistyökumppaneita ovat eurooppalaiset metrologia-instituutit, Otaniemen tiedeyhteisö ja Kajaanin alueen organisaatiot CEMIS-yhteenliittymässä.

Ylijohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MIKESiä ovat johtaneet:

  • Ulla Lähteenmäki 1991-2001
  • Timo Hirvi 2001-

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 19.5.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.