Finpro

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Finpro ry (alk. Suomen vientiyhdistys, 1938–1999 Suomen ulkomaankauppaliitto) on suomalaisten yritysten vuonna 1919 perustama rekisteröity yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on edistää suomalaisten yritysten kansainvälistymistä. Sen jäseninä on nykyisin noin 560 suomalaista yritystä, Elinkeinoelämän keskusliitto sekä Suomen Yrittäjät. Valtio on sen toiminnan merkittävä rahoittaja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finpron toiminta alkoi, kun Turussa perustettiin vuonna 1919 Suomen Vientiyhdistys. Sitä johti kauppaneuvos Edvard Åström. Yhdistyksen kotipaikka muuttui Helsingiksi keväällä 1921.

Yhdistys loi edustajaverkoston useisiin maihin. Vienninedistys koski lähinnä maataloustuotteita. Uusia markkinoita haettiin Itä-Euroopan maista. 1930-luvulla kohdetuotteiksi tulivat myös huonekalut ja lahjatavarat sekä urheiluvälineet. Tällöin suomalainen muotoilu ja urheilu olivat avanneet pään näiden kaupalle.

Vuonna 1938 yhdistys muutti nimekseen Suomen Ulkomaankauppaliitto (Finlands Utrikeshandelsförbund). Sen toiminnan pääpaino oli kansainvälisissä messuosallistumissa, joka oli markkinointitrendinä Euroopassa. Messutoiminta katkesi toiseen maailmansotaan ja jatkui sen jälkeen. 1950-luku oli messujen kultaista kautta. 1960-luvun alussa kansainvälisiä viennin esteitä poistui Länsi-Euroopasta ja muualtakin maailmalla. Tämä johti siihen, että Ulkomaankauppaliitto alkoi tehdä laajempia maakohtaisia kampanjoita.

Vuonna 1968 valtio aikoi perustaa oman valtion laitoksen vienninedistämiseen. Teollisuus ja Ulkomaankauppaliitto kuitenkin saivat pidettyä tämän roolin Ulkomaankauppaliitolla, jonka rahoitus kaksinkertaistui.

1980-luvulla liitto perusti etenkin pieniä yrityksiä neuvovia toimistoja eri puolille Suomea. Suomen lähetystöissä toimineet kaupalliset sihteerit siirtyivät Ulkomaankauppaliittoon syksyllä 1992. Vuonna 1995 Ulkomaankauppaliitto solmi KTM:n kanssa puitesopimuksen. Syyskuussa 1997 liiton aluetoimistojen henkilöt siirtyivät TE-keskuksiin. KTM arvioi Ulkomaankauppaliiton toiminnan vuonna 1996, joka johti mittaviin uudistuksiin. 4. maaliskuuta 1999 liiton nimi muuttui nykyiseen Finpro-muotoon.[1]

Finpron organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finpron toimitusjohtajana toimii DI, Markus Suomi. Häntä edelsi vuosina 2010- 2014 DI, MBA Kari Häyrinen sekä 2006–2010 DI, eMBA Jorma Turunen.

Finprolaisista kaksi kolmasosaa toimii ulkomailla: yli 50 vientikeskuksessa toimii asiantuntijoita, konsultteja ja markkina-analyytikkoja, jotka tutkivat suomalaisten yritysten mahdollisuuksia laajentua kohdemaan markkinoille. Finpro tarjoaa lisäksi suomalaisille opiskelijoille harjoittelupaikkoja vientikeskuksissa Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksen CIMO:n kautta.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finprolla on toimipaikkoja yli 40 maassa. Yhdistys tukee yrityksiä niiden kansainvälistymisprosessin eri vaiheissa muun muassa koulutuksen, eri maiden markkinatiedon välittämisen ja konsultoinnin avulla.

Finpro toimii yhteistyössä suomalaisessa innovaatiotoimijoiden verkostossa. Esimerkiksi kasvuyrityspalvelu on neljän valtiollisen yritystoimintaa kehittävän organisaation (Finpro, TE-keskukset, Tekes ja Finnvera) yhteinen palvelu, jossa yrittäjille tarjotaan näiden organisaatioiden palveluita "yhden luukun"-periaatteella.

Palvelut internetissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Internetissä tunnetuin Finpron palveluista on Maaraportit, jotka tarjoavat maksuttomana kattavan valikoiman raportteja eri maiden talouksien markkinatilanteesta. Maaraporti päivitetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Laivauskäsikirja on Finpron maksullinen sähköinen palvelu. Laivauskäsikirjaan on koottu tiedot 190 maan tuontirajoituksista, vapaakauppasopimuksista, vaadittavista asiakirjoista ja erityistodistuksista, asiakirjojen laillistamisesta, tuotteiden pakkaus- ja merkintämääräyksistä, muista eritysvaatimuksista sekä tavaranäytteiden lähettämisestä. Yli 80-vuotias opas on tarkoitettu yritysten vientipäälliköiden ja -sihteerien työkaluksi. Laivauskäsikirja on sekä kirjana (päivitetään puolivuosittain) sekä Finpron sivustolla.

Hankeneuvontapalvelut välittää tietoa kansainvälisen kehitysrahoituksen tarjoamista markkinoista, sekä tarjoaa konsulttipalveluja aiheesta. Hanketietokanta on maksullinen ajantasainen tietokanta kansainvälisten kehitysrahoituslaitosten projekteista ja tarjouspyynnöistä. Halutun tyyppisistä projekteista ja tarjouspyynnöistä voidaan välittää asiakkaalle tiedot päivittäin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Finpro

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]