Myllykattara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Myllykattara
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Poöideae
Suku: Töpökattarat Bromus
Laji: racemosus
Kaksiosainen nimi

Bromus racemosus
L.

Katso myös

  Myllykattara Wikispeciesissä
  Myllykattara Commonsissa

Myllykattara (Bromus racemosus) on töpökattaroiden (Bromus) sukuun kuuluva heinäkasvilaji. Se on yksivuotinen ja yleisesti ottaen keskikokoinen kattaralaji, joka muistuttaa muista kattaralajeista eniten vaihdokaskattaraa (Bromus commutatus). Myllykattara on tunnistettavissa tähkylöidensä ulkonäön sekä röyhyn haarojen pituuden perusteella.[1]

Myllykattara on kasvutavaltaan löyhästi mätästävä, ja sen varret ovat pystyjä tai kohenevia. Varret voivat kasvaa noin metrin korkuisiksi asti, mutta jäävät usein matalammiksi. Lehdet ovat noin 5 mm leveitä, vaaleanvihreitä ja hienokarvaisia. Lehtitupet ovat myös hienokarvaisia, ja kieleke on lyhyt. Myllykattaran kukinto on harvahko röyhy, jonka haarat ovat pitkiä. Röyhyn haarat ovat tähkylöitä pidempiä sekä usein enemmän tai vähemmän yhteenkasvaneita. Tähkylät ovat suuria, kaljuja ja niissä on viidestä kahdeksaan kukkaa sekä noin millimetrinpituinen nivelväli kukkien väleissä. Kaleet ovat suunnilleen keskenään yhtä pitkiä, ja ulkokaleissa on kolmesta viiteen suonta. Ulkohelpeet ovat pyöreäselkäisiä ja sileitä. Kaikkien kukkien ulkohelpeissä on pitkä vihne, joka on kaikissa kukissa yhtä pitkä.[1]

Myllykattara kasvaa kosteilla kasvupaikoilla[1]. Myllykattaraa tavataan laajalti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa[2]. Pohjoismaissa myllykattaraa tavataan vain Etelä-Ruotsin rannikoilta sekä Tanskasta[3]. Suomesta myllykattaraa on havaittu muutamilta paikoilta viimeisten sadan vuoden aikana[4]. Ruotsissa myllykattara on rauhoitettu[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Ängslosta (Bromus racemosus) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 9.3.2018. (ruotsiksi)
  2. Den virtuella floran: Ängslosta (Bromus racemosus) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 9.3.2018.
  3. Den virtuella floran: Ängslosta (Bromus racemosus) — Norden Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 9.3.2018.
  4. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Myllykattara (Bromus racemosus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 9.3.2018. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]