Monumentti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marten van Heemskerck (1498–1574), Rodoksen kolossi, kuvituskuva.

Monumentti on suurikokoinen, vaikuttava muistomerkki.[1] Monumentti on veistos, muistopatsas tai muu muodostelma, joka on rakennettu kunnioittamaan yksittäisen henkilön tai tärkeän tapahtuman muistoa. Ne on monesti suunniteltu taiteellisiksi luomuksiksi kohentamaan kaupungin tai paikan ulkonäköä.

Monumentit ovat joskus kooltaan jättiläismäisiä. Suurimmat monumentit ovat usein hallitusten rakentamia, mutta pienet ovat yleensä yksityisten tekemiä. Jotkut kaupungit, kuten Brasília ja Washington D.C. ovat monumenttien ympärille rakennettuja.

Monumentaalinen on vastaavasti kooltaan suuri tai suurieleinen.[2]

Eräs tunnettu suomalainen monumentti on Eila Hiltusen vuonna 1967 valmistunut Sibelius-monumentti Helsingissä. Puiston kallioon asennettu teos koostuu yli 600 eripituisesta, pystysuuntaan hitsatusta metalliputkesta. Teoksen vieressä kalliolla on Sibeliuksen kasvoreliefi.

Monumenttilajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monumentteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Monumentti.
  1. Sanaa monumentti käytetään myös kuvaannollisesti, esimerkiksi puheessa Kalevalasta kansallisena monumenttina.Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0
  2. Leena Valkeapää, Ulla Salmela, Elina Bonelius, Taidehistorian sanasto, Jyväskylän yliopisto TAIKU/Taidehistoria, 1997. Viitattu 14.3.2009.