Washington-monumentti

Wikipedia
Ohjattu sivulta Washington Monument
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Washington Monument
P.H. McLaughlin asettaa paikalleen obeliskin alumiinisen kärjen.
Washington Monument

Washington-monumentti (engl. Washington Monument) on Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin George Washingtonin mukaan nimetty suuri obeliski Washington D.C.:ssä lähellä National Mallin länsipäätä. Obeliskin suunnitteli arkkitehti Robert Mills 1840-luvulla. Päätös monumentin rakentamisesta tehtiin jo vuonna 1783, mutta sen rakentaminen aloitettiin vasta vuonna 1848. Sisällissodan ja projektin talousvaikeuksien vuoksi monumentti saatiin lopulta valmiiksi 6. joulukuuta 1884.[1] Virallisesti se avattiin vasta 1888. Monumentin kokonaismassa on noin 90 000 tonnia ja sen sivun pituus juurella on 16,764 metriä. 169,294 metriä korkea monumentti[2] on edelleen maailman korkein kivirakennelma. Valmistuttuaan se oli muutaman vuoden ajan myös maailman korkein rakennus, kunnes Eiffelin torni valmistui vuonna 1889. Monumentti on toistaiseksi Washington DC:n korkein rakennus. Vuodesta 1910 voimassa ollut laki kieltää yli 110 jalan korkuisten rakennusten rakentamisen pääkaupunkiin.lähde?

Obeliskin rakentamiseen käytettiin 36 000 graniitista, marmorista ja gneissistä hakattua palaa. Lahjoituksena saadut palat tulivat niin muilta osavaltioilta, yrityksiltä kuin eri organisaatioiltakin. Eräs kiistanalaisin osa - marmoripaasi - tuli lahjoituksena paavi Pius IX:ltä. Lahjoitus ei kuitenkaan miellyttänyt katolista kirkkoa vastustaneita piirejä. Know Nothing -nimisen poliittisen liikkeen jäsenet varastivat paaden ja osaksi monumenttia se päästiin asentamaan vasta vuonna 1983.[1] Monumentin vanhassa portaikossa on 897 askelmaa ja 50 tasannetta. Huipulle pääsee myös hissillä. Alkuperäiseltä höyryhissiltä nousuun kului 20 minuuttia. Nykyinen, vuonna 1998 asennettu hissi nousee huipulle 70 sekunnissa.

Obeliskin huipulla on 5,6 tuumaa (14 cm) leveä ja 8,9 tuumaa (23 cm) korkea sadan unssin (2.85 kg) painoinen alumiinista valettu kartio. Kappale oli tuolloin (1884) raskain puhtaasta alumiinista valmistettu esine. Tuohon aikaan alumiini oli yhtä arvokasta kuin hopea. Vain kaksi vuotta myöhemmin kemistit Charles Martin Hall ja Paul Héroult kehittivät yksinkertaisemman keinon tuottaa alumiinia, ja kärkikartio "menetti arvonsa". Alumiiniseen kärkeen on kaiverrettu suunnittelijoiden nimet. Kärjen itäpuolelle on kaiverrettu latinankielinen fraasi Laus Deo (Kunnia jumalalle).

Virginian ja Washingtonin alueella 23. elokuuta 2011 sattunut 5.8 momenttimagnitudin maanjäristys vaurioitti obeliskia ja se on turvallisuussyistä ollut suljettuna yleisöltä siitä lähtien. Suunnitelmien mukaan korjaustyöt saataneen päätökseen vuoden 2014 aikana.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tieteen kuvalehti Historia 18/2013, s.76
  2. National Park Service: Washington Monument Viitattu 28.4.2012.
  3. Washington Monument Earthquake Update
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Washington-monumentti.