Mispeli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mispeli
Mespilus germanica2.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Mispelit Mespilus
Laji: germanica
Kaksiosainen nimi
Mespilus germanica
L.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Mispeli Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mispeli Commonsissa

Mispeli (Mespilus germanica) on lehtipuu, jota kasvatetaan hedelmiensä vuoksi ja koristeena. Se kasvaa noin 6 m korkeaksi.[1] Se muistuttaa päärynäpuuta, mutta sen hedelmä on erilainen.

Hedelmä on erittäin kova. Se poimitaan raakana ja jätetään perinteisesti oljille kypsymään. Vasta kun hedelmät ovat ylikypsiä, lähes mätiä, pehmennyt malto voidaan lusikoida pois[2]. Victorian ajan Englannissa mispeliä nautittiin usein portviinin kera aterian päätteeksi.[3] Kaikkia maku ei kuitenkaan miellytä. George Bunyard, 1800-luvulla elänyt puutarhuri, vertaili eri mispelilajeja toisiinsa ja totesi: ”Kaikki ovat tasavertaisen epämiellyttäviä”.lähde?

Mispelin hedelmä muistuttaa jättikokoista rusehtavaa ruusunmarjaa, jossa on tähden muotoinen uurre keskellä ja viisi terälehteä sivuilla. Ranskalaiset kutsuvat hedelmää nimellä cul de chien (koiranperse).[4]

Mispelin ominaisuuksista Platina toteaa: ”Kun mispeli syödään ruokailun aluksi, se hillitsee tehokkaasti sekaisen vatsan kuivan ja viileän ominaisuutensa vuoksi. Lisäksi mispeli on tehokas apu hammassärkyyn.”[5]

Kukka
Hedelmiä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Plants for a Future
  2. History in your garden Daily Mail
  3. Featured furuit trees
  4. Le néflier d'Allemagne Fruits Oubliés (ranskaksi)
  5. Milham, M.: Platina´s on right pleasure and good health. The university of North Carolina, Asheville: Pegasus press, 1999. (englanniksi)