Mats Huldén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lars Mats Olof Huldén (s. 17. lokakuuta 1949 Kokkola) on suomalainen basisti, tuottaja, sanoittaja ja kääntäjä.[1] Hänet tunnetaan Wigwam-yhtyeen alkuperäisenä basistina, mutta pisimmän päivätyönsä hän on tehnyt Kauko Röyhkän yhtyeissä Kauko Röyhkä & Narttu ja Kauko Röyhkä, ja on tuottanutkin useita näiden levyjä. Muita hänen tuottamiaan artisteja ovat mm. Don Huonot, Liisa Akimof, Neljä Ruusua ja YUP.

Kääntäjänä hän on saanut huomiota osuudestaan ruotsinkieliseen Kalevala-käännökseen (2000), jonka hän teki yhteistyössä isänsä Lars Huldénin kanssa. William Shakespearen tuotannosta hän on kokonaan tai osittain ruotsintanut ainakin näytelmät Macbeth, Othello, Miten haluatte ja Titus Andronicus.

Laulujen sanoittajana Huldén on toiminut enimmäkseen ruotsin ja englannin kielillä, mutta on tehnyt myös joitakin suomenkielisiä tekstejä. Käännöksiä hän on tehnyt mm. Wigwamille, Jussi & The Boysille, Kalevalalle ja M. A. Nummiselle.

Huldénin ainoa oma levytys on vuonna 1983 Loop Garoo -nimellä julkaistu maxi-single Ghost Riders (In The Sky) / Le Baron Criminel. Levy oli yhteishanke toisen Wigwam-basistin, tuottaja/äänittäjä Måns Groundstroemin, kanssa.

Huldénille myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke vuonna 2016.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mats Huldén Discography at Discogs Discogs.com. Viitattu 25.7.2013. (englanniksi)
  2. Ylimääräinen taiteilijaeläke 59 taiteilijalle taike.fi. 29.06.2016. Taiteen edistämiskeskus. Arkistoitu 9.11.2018. Viitattu 9.11.2018. suomi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]